web stats
Nina af Enehjelm

Nina af Enehjelm

15.5 2008

15.5 2008

        Det har stått mig länge klart att svenskarna inte har en aning om hurudana uppfattningar finnarna har om dem.
När Sverge igår kväll slog tjeckerna i kvartsfinalen, löd rubrikerna i Finland. "Igen hade Sverige tur!"
Tur??!! Svenskarna var enormt skickliga och jobbade hårt. Sånt brukar hjälpa när man haft "turen" att lyckas.
        
        Finnarna bär på en bestämd uppfattning om att svenskarnas alter ego är Alexander Lukas. När A.Lukas (svenskar) är i farten har finnarna ("Kalle Anka") sällan en chans. IBLAND är livet emellertid rättvist, Alexander går på en nit, trots all sin ofattbara medfödda tur. DÅ får Kalle (finnarna) äntligen skina! Vilken sötma!

Det är som om Finnkampen gick av stapeln hela tiden året runt.
Finnarna har försökt kompensera sin mindervärdighetskomplex genom att iklä sig en halvsuspekt och ganska töntig machoroll.
Det är t.ex. "macho" att vara fåordig. En vävillig betrakatare kan uppfatta det som tecken på stor vishet och djupsinne.
Den finska mannen är så vis att han inte bryr sig om att babbla om oväsentligheter. I själva verket beror tystnaden allt som oftast på att han inget har att säga. Det slår tomt i huvudet. Jo, kanhända finns där en och annan dunkel tanke, men denna sitter beklagligt ofta fastlåst i misstro och osäkerhet. Finnens centrala egenskap är frustration. Det är först när man hällt i sig en ansenlig mängd alkohol som de förargliga hämningarna ger vika, och man äntligen vågar uttrycka vad som finns inombords. Resultatet är ofta en orgie i självömkan, eller så blir det slagsmål.

Emellertid är det en felaktig myt att gemene finne skulle gå omkring med en kniv, puukko, i bältet. Missuppfattningen härrör sig ur det faktum att det på 60-talet flyttade MASSOR med finska zigenare över till Sverige i suktan efter bättre sociala bidrag. Inte kom dom hit för att jobba. Zigenarna är i allmänhet arbetsskygga individer, och börja inte nu fantisera om att jag skulle vara rasist. Vem har sagt att det är fel att vara arbetsskygg? Men frågan gällde alltså knivarna. Det är de finska ZIGENARNA som går omkring och slår knivar i varann. Just det, främst i varann. Och det är ju alltid en tröst, om man så får säga.

Med eller utan kniv på bältet är finnarna ett hämmat, aggressivt och våldsamt folk. Detta gäller naturligtvis inte alla, men relativt sett är de nämnda egenskaperna anmärkningsvärt vanliga bland just finnar. Enligt min teori, och det finns ingen orsak at betvivla dess riktighet, beror detta på att de för en så kort tid sedan flyttade ut från skogarna, där de satt och gömde sig för varann. Socialt umgänge har alltid varit ett svårt kapitel för Sveriges östra grannland. Saken blir inte bättre av att finnarna talar ett språk som absolut inget annat folk i hela världen förstår. Hör man ett finskt ord, går det inte att härleda på basen av övriga språkkunskaper vad ordet betyder.

Finnen lider av blygsel, mindervärdeskänsla, rädsla och misstro, samt svårighet att uttrycka såväl känslor som tankar. Ändå har finnarna ett märklig behov av att med händer, fötter, tår och naglar hålla fast vid dessa egenskaper. Det är som om de trodde sig förlora något unikt värdefullt ifall de steg upp ur sin vånda. En god och pålitlig finne är en inåtvänd finne. Därför blev så många finnar bestörta när gamla, välbekanta Ilkka Kanerva byttes ut mot Alexander Stubb som utrikesminister.
        Alexander Stubb representerar allt vad en äkta finne fasar. Han är lång och stilig, talar flytande flera språk, är socialt mycket begåvad, räds inte för utlänningar och inte för oväntade situationer överlag, utan finner sig alltid snabbt. Han lever hälsosamt, äter mycket grönt och sportar. Han är arbetsam och vågar tänka i nya banor.
        Stubben representerar en helt ny manstyp i den finska politiken.
        Det skall bli fascinerande att följa med hur det går för honom. Blir han en ny förebld för den finska mannen?
Jag håller tummarna.


Samtidigt suckar jag lite över att läsa om vad de finskspråkiga galenpannorna ställt till med i ....hette det Voikkala? Vojakkala?
Grannarna som yxar ner varann. I vanliga fall våldför sig finnarna bara på egna familjemedlemmar och närmaste vänner.
På den punkten kan man väl konstatera att svenskarna ändå har tur.






Här kommer lite spaltutfyllnad:

LITE KLOKA ORD..MAJONNÄSBURKEN OCH TVÅ KOPPAR KAFFE

När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihÂg majonnäburken och två koppar kaffe:

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonnäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar.

Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det.
DÂ lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna.

Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det. Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Naturligtvis fyllde sanden upp resten av tomrummen.

Han frågade ännu en gång om burken var full. Studenterna svarade med ett enhälligt "ja".

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.

"Nu", sa professorn medan skratten klingade ut, "vill jag att ni påminns om att den här burken representerar ert liv. Golfbollarna representerar de viktiga sakerna. Familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa åerstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra sakerna som betyder något, som ett hem, jobb och bil. Sanden representerar allt annat - småsakerna.

"Om ni lägger sanden i burken först", fortsatte professorn, "går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen. Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats
för det som är viktigt för dig.

Så... var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du
städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om "golfbollarna" först - sakerna som verkligen betyder
något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand."

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.

Professorn log. "Jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er; att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän."