web stats
Nina af Enehjelm

Nina af Enehjelm

Heinäkuu 2008


HEINÄKUU 2008Keskiviikko 30.7 2008

Esiintyykö Tapani lainkaan laivakeikoilla ?
Hyvin harvoin. Selvitän, onko näköpiirissä yhtään laivakeikkaa.

Toimitko usein etukäteen Tapanin uusien laulujen makutuomarina, eli kysyykö hän sinun mielipidettäsi esim. jostain uudesta sanoituksestaan ?
En toimi makutuomarina, se tuntuu liian vaikealta. Minusta on parempi, että Tapani testailee laulujaan muilla.
        
Kritiikin sietokyvystä kysymys: Hermostuuko  tai pahoittaako Tapani helposti mielensä negatiivisestä kritiikistä ?
Kyllä hän pahoittaa mielensä. Mutta toisaalta Tapanilla on suurenmoinen kyky unohtaa ikävät asiat ja jatkaa eteenpäin.
 
Saako Tapani sinut useimmin itkemään vai nauramaan ?
Aika tasan menee. En itke ehkä niinkään ulospäin, mutta sydämessäni. Naurua on kuitenkin tainnut olla vähän enemmän koska olen edelleen kelkassa mukana.


Onko Tapsalla tapana jännittää ennen esiintymistään. Esim. ennen  jotain isompaa konserttia?
Ihme kyllä Tapani ei jännitä esiintymisiään. Mitä isompi lava, sitä innostuneemmin hän sille astuu. Eikä hän myöskään jännitä pienimuotoisia esiintymistilaisuuksia.

Tapanihan oli ehdolla Iskelmä Finlandian saajaksi v. 2006. ( tuolloin oli mielestäni juuri kaikista kovin taso ehdokkaissa). Oliko Tapsa pettynyt, kun ei saanut sitä palkintoa ? Hän olisi sen kyllä aivan ehdottomasti ansainnut, mutta tokihan ehdolle asettaminenkin on jo hieno tunnustus ja arvostuksenosoitus upeasta elämäntyöstä.

Joo, luulen Tapanin tosiaankin vähän pettyneen kun ei saanut palkintoa. Oli aika tyhmää asettaa samana vuotena ehdokkaiksi sekä Paula että Tapani. Molemmat ansaitsevat palkinnon.
Ihan sympaattista, että palkinto tänä vuonna meni Olli Lindholmille. Kuuntelin itsekin usein Yötä 80-luvulla. Loistava bändi! Luin vuosi sitten Ollin muistelmat. Hyvä kirja!

Jos Tapsaa kysyttäisiin " Tanssii tähtien kanssa" ohjelmaan tanssimaan, niin mitä arvelet osallistuisiko hän siihen?
Mielenkiintoinen kysymys. Ensin mietin, että hän varmaan kieltäytyisi. Tarkemmin tuumailtuani luulen, että hän pienen painostuksen jälkeen ehkä sittenkin osallistuisi. Mutta kovin tanssillinen hän ei ole vaikka ehkä voisi toisin luulla. Näky saattaisi herättää ihmetystä.

Kuinka pitkä Tapani on ?
Minusta hän on 182 sm, eli 10 sm minua pitempi.

Koska Edvard menee armeijaan?
Heti kirjoitusten jälkeen. Eli joskus ensi vuoden puolella.

Onko Tapsa lukenut kaikki sun kirjoittamasi kirjat?
Kyllä. Hän luki ne jo käsikirjoitusvaiheessa. Hän selailee niitä silloin tällöin edelleenkin.

Oletko ollut Tapsan mukana hänen keikoillaan tanssilavoilla?
Olen ollut joka kesä kerran tai kaksi, ennen vanhaa useammin.Tiistaina 29.7 2008

Back home! Ikinä en ole nähnyt yhtä monta suurkaupunkia yhtä lyhyessä ajassa kuin menneenä viikkona. Matkanteko alkoi takellellen. Saavuin nimittäin liian myöhään lentokentälle, enkä ehtinyt Kööpenhaminan koneeseen. Portti oli päätetty sulkea hieman tavallista aiemmin ja se on iso asia tällaiselle viime hetken kulkijalle. Sain vaihdettua lipun seuraavaan koneeseen, joka lähti vajaa kolme tuntia myöhemmin. Ensimmäistä kertaa minulla oli kunnolla aikaa tutustua Seutulan putiikkeihin. Ostin pikkukamerankin. (Matsku on takavarikoinut edellisen.)

Kööpenhaminassa minua oli vastassa kaksi aiemmin mainittua autoilevaa ystävääni, molemmat suurenmoisia persoonallisuuksia, joilla oli takana jo pari tuhatta ajokilometriä ajettuaan läpi sekä Suomen että Ruotsin. Kööpenhaminasta matka jatkui suoraa tietä Amsterdamiin. Olimme nimittäin kaikki yksimielisiä siitä, että Köpis on TYLSÄ, ja aika nuhruinenkin. Amsterdam on toista! Siitä tuli heti uusi suosikkikaupunkini. Sinne uudestaan! Seuraava etappi oli Bryssel, jonne olivat sattumalta saapuneet lomailemaan kaksi ystävää Ilmajoelta. Kiertelimme heidän kanssaan kaupunkia ja käväisimme Waterloossa! Sen tunnetun kukkulan kupeessa on museo, jossa voi katsoa multimediaesityksiä Waterloon taistelusta. Ostimme liput, mutta sitten ymmärsin, että minä olin porukan ainoa, jota esitys oikeesti kiinnosti. Päädyimme matkamuistoliikkeeseen, josta ystäväni ostivat kassillisen Napoleon,- Wellington- ja leijonapatsaita.

Illalla saavuimme Pariisiin. Joka kerta siellä vierailessani, haluan käydä La Coupolessa. Sijainti on Boulevard Montparnassella ja vierestä löytyvät kaikki muutkin klassikot Le Domesta ja Le Selectistä alkaen. Tämä lienee turha informaatio vanhoille Pariisin ystäville. Muille huomautan, että la Coupolen ruokalistat ovat ainoastaan ranskan ja japanin kielellä!

Kaksi yötä Pariisissa, sitten nokka kohti Berliiniä. Matkan varrella katsastimme Kölnin, sekä söimme katedraalin lähellä sijaitsevassa Hofbrauhaus Frühissa. Olut tarjotaan täällä pienenpienistä kapeista lasista. Janoisen on siis tilattava yhtenään lisää juotavaa. Ajatuksena on se, ettei Frühissä tarjottu olut pääse koskaan pienimmissäkään määrin väljähtämään. Tuoreutta pidetään kunniassa. Katedraalin edessä neljä katusoittajaa esitti (neljällä) haitarilla Bachia niin upeasti, että toinen ystävistäni heltyi työntämään heidän keräilylaatikkoonsa kokonaiset viisikymmentä euroa. Heidänhän täytyy jakaa rahat, kuului pätevä selitys.


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

TV-ryhmä kävi tänään meillä kotona haastattelemssa Tapania Suomen autonomista aikaa käsittelevään ohjelmasarjaan, joka esitetään ensi vuoden aikana Aamu-tv:n yhteydessä. Joka päivä aiheesta tulee viisi minuuttia. Haastateltavia on ollut lähemmäs 50. Ohjelman idea on siinä, että olemme ensi vuonna eläneet 200 vuotta autonomisessa Suomessa. Jäämme kiinnostuneina odottamaan, mitä tuleman pitää.
Tiistaina 22.7 2008

Hyppään tänään Kööpenhaminaan menevään koneeseen ja olen poissa vajaan viikon. Autoilen parin ystävän kanssa ristiin rastiin Eurooppaa. Harmi, etten voi kirjoittaa blogia matkalta. Kerron kuulumiset palattuani. Toivottavasti lähetätte sillä aikaa PALJON kysymyksiä ja muita kivoja kirjeitä, joita luen aina yhtä suurella mielenkiinnolla. Hyviä kesän päiviä siihen asti! Lämmittäköön aurinko sydämiänne ja valaiskoon mieltänne.  : )

Maanantai 21.7 2008

Mm. Leena tunnisti muutaman vuoden takaisen tanssikavaljeerini (ktso 15.7), enkä malta olla näyttämättä, miten paljon mies on muuttunut vuosien varrella! Alla olevan kuvan otin 1981 pianisti Pekka Asikaisen kotibileissä, joissa Tapanikin intoutui laulamaan "Lefan" säestämänä. Olisitteko tunnistaneet siloposkisen kapellimestarimme? ; )

sk 1926200.jpg

vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg


Kysymyksiä ja vastauksia


Onko Tapsa mustasukkaista sorttia yleensä ?
        – Pitkän kokemukseni perusteella vastaisin ehdottoman kielteisesti. Otin asian puheeksi hänen kanssaan, jolloin hän sanoi "joo, erittäin mustasukkainen." Luulen, että hän pilaili. En ole varma. En ota aina selvää hänestä.

Onko sinulla muita sisarruksia, kuin veli ?
        – Ei ole.

Käväisin Madeleinen MySpace sivuila kuuntelemassa hänen
laulunäytteitään. Hänellä on hieno äänimateriaali ja  on hyvin lahjakas
tyttö. Hyvä, että kannustat häntä.
Oletko muuten itse hyvä laulamaan tai osaatko soittaa jotain soitinta?

        – Lapsena olin innokas laulamaan, kuten lapset yleensäkin. Sitten lopetin laulamisen kokonaan, tulinko niin araksi vai eikä sielu enää soinut, en tiedä. Lasten ollessa pieniä nautin tavattomasti heille laulamisesta. Lauloin joka ilta liudan kappaleita ja luin ääneen satuja. Ne olivat hyviä hetkiä. Mitään instrumenttia en soita.


Hieman tuohon  uuteen "Skandaalin käryä" kirjasi julkkis aiheeseen
liittyen, kysyisin sellaista , että  satuitko koskaan itse  näkemään
Taunoa Paloa tai Tapio Rautavaaraa livenä missään ?   Edesmenneistä
julkkiksista juuri  he ovat sellaisia jotka itse olisin halunnut joskus
livenä tavata. (Tapani on mielestäni muuten tämänpäivän
miesjulkkisistamme yksi niistä harvoista, jossa on hieman
samankaltaista karismaa ja  konstailematonta maskuliinisuutta, kuin
Tauno Palossa ja Tapio Rautavaarassa.)

        Tauno Palon näin kerran pikkutyttönä kaupan kassajonossa kaupungilla. Minusta hän näytti valtavan hyvältä! Rautavaaraa en ole koskaan nähnyt livenä edes ohimennen. Katsoessaan hänen kuviaan, ja varsinkin nuoruudenkuviaan, tuntuu, että siinä on mies johon väistämättä rakastuisi! Miten kukaan nainen olisi voinut olla rakstumatta häneen? Hänen karismansa näytti olevan sitä laatua, että alkaisi tärisyttää jos pääsisi häntä 50 metriä lähemmäksi. Tapani on tavannut Rautavaaran. Kerron joskus siitä tapaamisesta. Se oli nimittäin aika liikuttava.

Oliko Edvard ja Madeleine pieninä kovia nahistelemaan keskenään ?

        Välillä he tietysti nahistelivat, mutta kaiken kaikkiaan he ovat aina tulleet ilahduttavan hyvin toimeen. Edvardilla oli heti Matskun syntymästä lähtien erittäin kultainen asenne pikkusiskoonsa, ja hänellä on ihan pikkupojasta lähtien ollut kyky saada Matskun nauramaan. Toisaalta Matsku on muutenkin sellaista nauravaa sorttia, ja hänellä on ihana lahja saada muutkin hyvälle tuulelle.Sunnuntaina 20.7 2008

edvard092.jpg
Rapukausi alkaa huomenna. Muistokuvia muutaman vuoden takaisista, vanhan ystäväni Taria Terrailin järjestämistä rapukesteistä. Kuvan keskellä istuu legendaarinen ranskalainen ravintoloitsija Claude Terrail, johon tutustuin jo 70-luvun lopulla. Tapanin oikealla puolella seisoo valkoisessa paidassaan rakas veljeni.

edvard111.jpg
Taria oli somistanut aittaan upeaksi ja tunnelmalliseksi. Vasemmalla istuu Tarian hyvä ystävä, taitavana muotisuunnittelijana tunnettu Tarja Niskanen.

vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

Kysymyksiä ja vastauksia

Onko näyttelijä Andreas af Enehjelm sinulle jotain sukua ? Jos on
niin tiedätkö, että näytteleekö hän vielä nykyään ?

        – Andreas, jonka sukunimi muuten kirjoitetaan i:llä, eli af Enehielm, on niin kaukaa sukua, että ensimmäinen yhteinen esi-isämme eli 1700-luvulla! Olen tavannut Andreaksen ohimennen vain kerran, enkä näin ollen oikeastaan tunne häntä. Hänen äitinsä, näyttelijä ja taidemaalari Cris af Enehielmin olen tavannut useita kertoja, ja hän on paitsi mukava myös erittäin monilahjakas ja aikaansaava ihminen.  Olen aika varma siitä, että tulemme vielä näkemään Andreaksen näyttämöllä ja elokuvissakin.


Luin lehdestä, että  kirjailija Arto Paasilinna oli koheltanut
länsiväylällä ja siellä Westendissä päin ( mistä lie johtunut hänen
kolarointinsa) Asuuko Arto Paasilinna Westendissä ?

        – Juu, kyllä Arto Paasilinna asuu näillä samoilla nurkilla, kuten moni muukin nk. julkkis. Tosin kuljen yleensä niin omissa ajatuksissani, etten välttämättä edes huomaa heitä. Kirsti Paakkanen suhahtelee usein ohi mustalla Juguaarillaan. Myös Jukka Puotilaa näkee aina silloin tällöin.

Onko Tapanilla tänävuonna ollenkaan ns. tavallista joulukonserttia,
jossain kirkossa tms. kun katsoin tuolta hänen kotisivujensa
keikkakalenterista, että  lähes kaikki joulukuun keikat ovat
yksityistilaisuuksia ? ( Sopii aika hyvin heinäkuussa kysellä
joulukonserteista ;-)

        – Konserttiasioissa on aina hyvä olla varhain liikkeellä. Otan asian puheeksi Tapanin kanssa. Toivottavasti hänellä olisi ihan tavallisiakin joulukonsertteja, koska näissä on kieltämättä erikoisen hyvä lataus.Tapanihan esiintyi muutama vuosi sitten parissa konsertissa yhdessä
Dannyn ja Markku Aron kanssa. Onko Tapsa jutellut, että kiinnostaisiko
häntä joskus esiintyä esim. jollain kiertueella yhdessä joidenkin
muidenkin suomalaisten artistien kanssa ? Jos niin keiden/kenen ?

        – Itse asiassa ehdotin hänelle muutama vuosi sitten kovastikin, että hän tekisi yhteiskiertueen Kari Tapion ja Reijo Taipaleen kanssa. Siinä olisi suomalaismiesten yhdistettyä voimaa! Nythän Kari Tapio jo piti kiertueen Paula Koivuniemen kanssa. Pitäisiköhän minun ottaa asia uudelleen puheeksi ?!?
Lauantaina 19.7 2008

En ollenkaan ihmettele sitä, että moni ihminen voi huonosti. Olenhan itsekin tuntenut oloni surkeaksi suurimman osan elämääni. Lapsistani olen onnellinen, mutta itseeni en osaa olla tyytyväinen. Kai se on niin, että nuoruudessa kylvetty tunne ei poistu koskaan.

vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

Sain jälleen kysymyksiä ja kuten olette huomanneet, vastailen niihin mielelläni. Koen vastaamisen jopa terapeuttiseksi. Entä jos tekisinkin kirjan lähettämienne kysymysten pohjalta? Ne, jotka ovat lukeneet sivujeni Tapani-fajlin, tietävät suunnilleen Tapania koskevan kirjani tilanteen. Työstin kirjaa noin vuoden jättäen kuitenkin tarinasta itseni kokonaan pois. Tapanista on niin paljon muutakin kerrottavaa, että ajattelin kaiken sen tiedon riittävän hyvin. Lopputuloksesta tuli kuitenkin hirvittävän puiseva, vaikka asiat ja tapahtumat kerrottiin suoraan ja mutkitta, eikä Tapanin vähemmän mairittelevia piirteitäkään sensuroitu pois. Kokonaisuudesta puuttui kuitenkin henki. Ja se on huono juttu. Hengeton teksti ei ole minkään arvoinen vaikka mukana olisi kuinka paljon asiaa.
Aloitin keväällä uudelleen koko kirjoittamisprosessin, ja tällä kertaa niin, että olen tekstissä mukana omalla äänelläni ja kokemuksillani. Aika pian tapahtui kuitenkin kirjailijan kannalta jotain kamalaa. Museerruin ja lamaannuin. Joka kerta istuutuessani konen ääreen jatkaakseni työskentelyä, tuo sama tunne tulee päälle kuin kaiken tukehduttava hyökyaalto. En ole tähän päivään mennessä löytänyt keinoa miten päästä tuon tilan yläpuolelle. Vastatessani teidän lähettämiinne kysymyksiinne saan sen sijaan helposti kiinni langan päästä. Siksi haluan kiittää teitä, että jaksatte niitä lähettää : )
Kun olet Tapsan kanssa esim. jossain ravintolassa , niin  tuleeko siihen usein joku  pyytämään nimmaria, ottamaan valokuvaa tms. Vai saatteko syödä rauhassa ?   (  Mulla on sellaineen käsitys, että suomalaiset eivät taida niin kovin tungettelevia olla. Enemmän ehkä se on  sitten vaan sellaista salavihkaa vahtaamista , kun jotain julkisuudenhenkilöitä jossain näkee ).

        – Olet täysin oikessa siinä, etteivät suomalaiset ole kovin tungettelevia. Ja silloin kun he tulevat pyytämään nimmaria, he tekevät sen hyvin nätisti ja kohteliaasti. Tilanne olisi tietysti täysin toinen jos ympärillä olisi humalaisia. Mutta sellaisissa paikoissahan Tapani ei liiku.
Se, että katsotaan vähän pidempään nähdessään tutun kasvon on täysin luonnollista ja inhimmillistä. Onhan julkkiskulttuuri kieltämättä tuonut mukanaan erikoisen asetelman: ympärillä on ihmisiä, jotka sinä tunnet, mutta jotka eivät tunne sinua.


Kuuntelin Matskun My Space- sivuilta häneen lauluaan. Hienon kuuloista!  Onko Matsku keskittynyt laulamaan pääasiassa Englanniksi, vai laulaako hän muillakin kielillä, eli esim. Suomeksi ja Ruotsiksi

        – Voi kuinka kiva kuulla, että kehut Matskun laulua! Kerro sen hänelle heti. Yritän itsekin sparrata häntä koska hän on niin kovin, kovin itsekriittinen. Jostain syystä hän tykkää laulaa englanniksi. Olen kyllä ehdottanut hänelle, että hän laulaisi joskus myös suomeksi ja ruotsiksi.


 
Minkälainen Tapani on suuttuessaan? Huutaako vai mököttääkö ?

        – Huutaa. Mutta kyllä hänessä asuu pieni mököttäjäkin.Jostain lehdestä luin keväällä(?), että Tapanilla olisi suunnitelmissa tulevaisuudessa tehdä myös jotain akustisia/konsertteja keikkoja myös, jossa laulaisi ainakin jotain Tony Edelmanin ( eli Samuli Edelmanin isän ) tekemiä lauluja. Pitääkö paikkansa, vai olenko nähnyt unta ?

        – Et ole nähnyt unta : )
Tonyn kanssa on ollut useita kertoja puhetta yhteisistä konserteista. Jotenkin ne ovat väin jääneet pitämättä. Tapanihan esittää toki usein Tonyn säveltämiä kappaleita konserteissaan.
 

Perjantaina 18.7 2008

Kaija lähetti ystävällisesti tanssinetistä löytämänsä kirjoituksen Tapanin edelisestä keikasta, joka oli tämän viikon tiistaina:

"Piti käydä Vantaan Tulisuudelmassa kuukauden puoliväliä juhlistamassa tai ehkä se sittenkin oli Tapani Kansa joka kiinnosti. Hän esiintyy nykyään kohtuullisen harvakseltaan. Tiedossa oli, että tanssiminen voipi olla ahtaan oloista, mutta aina sitä voi Kansaa kuunnellakin yhden illan.

Pepito oli yhtä vakuuttava kuin aina ennenkin. Joskus myös Johanna Tuomen duo-parina esiintyvä orkesterin kosketinsoittaja takaa Pepiton musiikin tanssillisuuden. Oli suuri nautinto, kun mahtui vielä ensimmäisen setin aikana irrottelemaan.

T.Kansa tuli heti toiselle setille ja sähkön määrä kasvoi ilmassa purkaustasolle asti. Jo kolmannen kappaleparin kohdalla hän tyhjensi pajatson, kun kajautti ilmoille kuuluisat argentiinalaiset tangonsa. "Sataman tango" ja "Media luz" pistää veret juoksemaan kokkareissa.

Kaukaisimmat illan aikana tapaamani tanssituttavat olivat Floridasta. Tosin sinä päivänä olivat ajaneet varta vasten paikalle "vain" Savosta asti. Ei kuulemma turhaan".


1872008_14244_0.jpg
Kissa katsoi puun takaa...

Torstaina 17.7 2008
Eilispäivä ja puolet viime yöstä, sekä koko edellinen viikko meni vanhojen diakuvien skannaamiseen. Olen hankkinut InDesign-ohjelman ja alan harjoittelemaan taiton tekemistä. Entistä kokemusta on – mutta vain Pagemakersista, jota ei vuosiin ole ollut olemassakaan.

Illalla kävimme ravintola Klippanissa, jossa muuan sveitsiläinen mies kertoi olleensa 30 vuotta naimisissa suomalaisen naisen kanssa. Hän halusi kiittää Tapania lukuisista hyvistä hetkistä joita hän oli viettänyt vaimonsa kanssa Tapanin musiikkia kuunnellessa.
Klippanissa on muuten LOISTAVA ruoka. Ja mikä sijainti! Istuimme salin päädyn pyöreässä kulmassa, josta oli suurenmoiset näkymät merelle ja pikkusaarille.  

Facebook on mainio kapistus. Olen ollut mukana alle kaksi viikkoa ja saanut yhteyttä vanhoihin ystäviin, joiden kanssa en ole jutellut vuosikausiin. Kuten Mark Levengoodiin, joka tämän kesän aikana on tullut tutuksi useallekin suomalaiselle sunnuntai-iltaisin lähetetyn haastattelusarjan myötä. Mark matkusti eilen Calcuttaan! Kiitos Facebookin voin pian raportoida miten hänellä siellä menee : )

img441.jpg
img451.jpg1772008_44433_0.jpg
Haukiniemen tilalla Siilinjärvellä kissat ja koiratkin ovat ystäviä.  Vuokramökkimme Kuhmoisissa 90-luvun lopulla.
Keskiviikko 16.7 2008

Ihanaa, Tanja ja Olli, ihanaa! Kiitos, että tuotte väriä ja draamaa Suomijulkkisten väljähtäneeseen ankkalammikkoon! Tanja muutti yhteen uuden miehen kanssa vain kuukautta eronsa jälkeen ja Olli kulkee jo käsi kädessä Anne Hedmanin kanssa. Yes yes yes! En tiedä Tanjan poliittisista saavutuksista, mutta sirkushuveja hän ainakin tarjoaa ja näitähän me tarvitsemmekin arkemme piristykseksi! Äänestäjien on ehdottomasti varmistettava Tanjan paikka eduskunnassa. Mikäli hän siis enää asettuu ehdokkaaksi. Voihan olla, että poliittinen koneisto järjestää hänelle johtajan paikan jossakin valtion yhtiössä. Voihan veljet. Sellaisesta asemasta Tanja voi näyttää meille kaikille keskisormea. Miten siinä niin pääsi tapahtumaan?

                                                *
Pidän oikeastaan hyvänäkin asiana sitä, että Tanja vaihtaa poikaystäviä niin tiuhaan tahtiin. Miksi vain miehillä olisi oikeus vaihtaa naista kuin paitaa? Kyllä naisetkin osaavat! Ja saavat!Tiistaina 15.7 2008

img409.jpg
Tämä kuva ei ole tämän vuoden Savonlinnan oopperajuhlilta, vaan monen vuoden takaa. Tunnistatteko kenen kanssa tanssin laiturilla aamuvarhain kokonaan valvotun yön jälkeen?

Piti tarkistaa kaksi kertaa onko tänään todella tiistai. Kahden päivän humputtelun jälkeen, juuri Savonlinnasta kotiin saapuneena olo on enemmän kuin sunnuntaina. Mutta sunnuntaina me läksimme matkalle. Mäntsälän Juustoportissa joimme kahvit. Savonlinnassa kotiuduimme Seurahuoneelle, jonka jälkeen läksimme Kasinolle illalliselle, mukanamme mainio juttumies "Kake".
        Maanantaina paikalle kokoontui muu porukka, meitä oli yhteensä parisenkymmentä. Seurahuoneen lounaalle siirryimme Tapanin kanssa suoraan sängystä. Heti ensimmäisenä tarjottiin samppanjaa. Toimin vastoin parempaa tietoani ja kippasin juoman kurkusta alas. Seuraus oli arvattavissa, olo höttö. Mutta ei se mitään, koolla oli hyvä porukka ja hauskaa seuraa! Meininki oli kotoisan rento, kuten tämän tapaisissa tilaisuuksissa kuuluukin olla. Tapani jätti jälkiruuan väliin, koska häntä himotti ottaa torilla lörtsyt. Minä jatkoin matkaa kaupungin parhaaseen putiikkiin, Jaanan omistamaan Muotikuuhun, jonka liikkeitä löytyy myös Turusta. Jaanan äiti emännöi Helsingin Korkeavuorenkadulla sijaitsevaa Valkoista elefanttia. Muotikuu on lompakolle vähän vaarallinen. Kävelen sinne aina sisään aikomuksenani vain katsastaa tilanne, mutta yleensä poistun kassit kädessä. Miten kellään VOI olla tarjolla niin paljon hyvännäköistä tavaraa? manailen aina Jaanalle, joka vain nauraa iloisesti ihmettelylleni.

Illalla näimme Verdin Aidan, jota ei lyhyesti oikein voi kuvailla muulla adjektiivilla kuin hyvä. Toimii! Tämän vuoden oopperatarjonnasta vain Mephisto jatkuu ensikin kesänä. Ja kuitenkin Mephisto on ainoa, jota yleisö on moittinut.
Omin silminhän se täytyisi nähdä. Ensi vuodeksi on kuitenkin varattu liput Madame Butterfly´hyn.
Illallisen nautimme ravintola Hospitzissa, jonne Veijo-isäntä oli jälleen kerran kattanut mahtavat seisovan pöydän tarjoilut. Seuraamme liittyivät Minna ja Hannu, jolla on mainio rooli Juhani-koirana Markus Fageruddin säveltämässä Seitsemän koiramäen veljestä-oopperassa. Valitettavasti emme ehtineet katsoa esitystä tällä erää, mutta ainakin Helsingin Sanomat kehui sitä kovasti.

Tänään porukat jatkoivat vielä Retrettiin, mutta tämän retken jätimme me, Tapani ja minä, tällä kertaa väliin. Onhan tuo nähty joka kesä. Paluu Helsinkiin sujui mukavasti Jipun LOISTAVAA Kuka teki minusta tän naisen-levyä kuunnellessa. HYVÄ JIPPU!
Tapanilla on vielä tänä iltana keikka Tikkurilassa. Tässä hieman palautetta edelliseltä keikalta Somerniemellä : )

Tapanille kiitokset  loistavasta Ämyrin keikasta. Porukkaa oli paljon paikalla.  Molemmin puolin tietä olevat parkkipaikat oli lähes täynnä autoja, kun saavuin paikalle hieman ennen klo 22.00.
Tapanin ääni  on hyvin vaikuttava. Se on kehittynyt vuosiensaatossa entuudestaankini.
Hän on myös fiksun näköinen mies ikäisekseen. Pukeutuminenkin on tyylikästä ja huoliteltua. Kyllä sekin jotain yleisön arvostamisesta kertoo, kun artisti on siististi pukeutunut. Silläkin uhalla, että saan nirppanokan leiman, niin on sanottava , että minua jotenkin närkästyttää artistit jotka pukeutuvat  keikoilleen kauhtuneisiin,  polvipusseilla varustettuihin farkkuihin ja nuhjuisiin paitoihin ( tyyliin Frederik, Simo Silmu, Topi Sorsakoski...)
Tapani on erittäin karismaattineen esiintyjä. Hänen olemuksessaan on sekä arvokkuutta, että  tietynlaista veikeyttä. Esiintymisensä ei  siis ole  lainkaan puuduttavaa seurattavaa.
Ammattitaitoinen orkesteri ansaitsee myös kiitokset.Lauantaina 12.7 2008

Oh la laa- mikä olo! Kävimme Tapani kanssa tuttavamme luona Kirkkonummen Kylmälässä saunomassa ja uimassa Tampajan järvellä. Tapani lämmitti pihasaunan, jota ei ole käytetty tovin. Savupiippu oli tukossa ja Tapani olisi kiivennyt katolle putsaamaan sitä, mutta tikapuut puuttuivat (onneksi!). Tapani keksi, että muunnetaan homma savusaunaksi. Poltimme kolme pesällistä puita ja heitimme häkälöylyt. Sitten menimme lauteille nauttimaan aitokiukaan tarjoamista kuumista löylyistä. Sitten järveen uimaan! Elämä tuntui hyvältä.

Tapani katsoi iltapalaa (perunaa ja silliä!) syödessään Tangomarkkinoita, minäkin vilkaisin toisella silmällä. En ole ihan varma sytyttikö mikään numero kumpaakaan meistä. Oli siellä joku, jota Tapani kehu.
En ole vielä selvittänyt Maamiehen vaimolaari-asiaa. Tapanista on vähän outoa, ettei hänelle ole erikseen kerrottu mitään koko tapahtumasta puhumattakaan siitä, että häntä olisi kutsuttu seuraamaan esitystä. Tapani tiesi näytelmän olemassa olosta nähtyään sattumalta ilmoituksen jossain paikallisessa ilmaisjakelulehdessä.

Huomenna lähdemme Savonlinnaan.

img054.jpg

Ilan tunnelmaan sopii tämä kymmenen vuoden takainen kuva Matskusta Haukiniemessä
Perjantaina 11.7 2008

images-11.jpg

"Koska olet kirjoittanut kirjan Armi Kuuselasta ja suomalaisesta missi-instituutiosta, niin olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteesi siitä, että kuka on mielestäsi kaikkien aikojen kaunein Miss Suomi ?

Aiotko katsoa launtaina Tangomarkkinat televisosta ? Kiinnostaako ne edes sinua yhtään ? Minua ei. Ne kisat ovat menettäneet mielenkiintonsa ja arvostuksensa jo kauan sitten mielestäni.
Itse olen menossa lauantaina kuuntelemaan loistavaa tangon ja muunkin musiikin taitajaa, sillä  menen Tapanin keikalle Somerniemen Ämyrille ! :o)

ps. Somerniemen kesäteatterissa pyörii muuten tänäkesänä "Maamiehen vaimolaari" niminen näytelmä, jonka musiikki kostuu kokonaisuudessaan Tapanin tutuiksi tekemistä lauluista, hänen 40-vuotisen taiteilijauran kunniaksi ."

Tämä kirje tuli Heidiltä, ja minähän vastaan mielellään erilaisiin kysymyksiin, kuten olette jo huomanneet ; )
Kiitos, Heidi, että kerrit Maamiehen vaimolaarista. Minä en ollut sellaisesta kuullutkaan. Mainitessani aiasta Tapanille hän vain sanoi: En ole muistanut kertoa. (Tyypillistä Tapania!!) Aion välittömästi selvittää minkälaisesta näytelmästä on kyse ja milloin se esitetään. Sehän täytyy mennä katsomaan!
Sitten kysymyksiin.

Kaikkien aikojen kaunein missi? Saanko mainita useita? Ainakin EsterToivonen. Toisaalta Esterin kanssa samassa kisassa kilpaillut Regina Linnanheimo oli aivan mielttömän upean näköinen hänkin. Regina tuli kilpailussa toiseksi. ANNA-LIISA LEPPÄNEN on ehdottomasti mainitsemisen arvoinen. Armi Kuuselahan ei ollut koskaan Miss Suomi, siksi häntä ei kai voi laskea mukaan. Muuten kyllä mainitsisin hänetkin. Tietenkin. Yvonne de Bruyn on myös aina ollut suuren luokan kaunotar, ja sen lisäksi vielä MAHDOTTOMAN MUKAVA IHMINEN. Lenita Airisto ei missinä ollut kovin hääppösen näköinen, mutta kaunistui kovasti jälkeenpäin. Marita Lindahl oli kaunis kuin pieni peura. Tarja Nurmi oli kieltämättä näyttävä kaunotar, hänkin. Myös Virpi Miettinen oli erittäin kaunis, vaikka look myöhemmin muuttuikin aika hurjaksi. Satu Östring – tottakai, vaikkakin kovin kylmän oloinen. Leena Brusiinissa oli jotain hyvin upeaa.
Anne Pohtamolla oli erittäin kaunis ulkumuoto, vaikka en pidä ollenkaan hänen persoonastaan. Hänessä on jotain niin hyytävän epäaitoa, näyteltyä, tekopyhää. Hän on ilmeisesti aina halunnut olla, ellei pilvessä niin ainakin pilven reunalla, jossa istuu esittämässä yli-ihmistä.  (Sori, Annen fanit, en halua loukata ketään, ja saatte kernaasti esittää vastalauseen jos siltä tuntuu. ) Vuoden 1979 kisoissa kolmanneksi tullut Käthe Nyberg oli erittäin kaunis, mutta ei ollut Miss Suomi.
Tarja Smura kuuluu myös kaikkien aikojen kauneimpiin misseihin. Jäiköhän joku mainitsematta? Viime vuoden Noora Hautakangas on myös upea, persoonallinen kaunotar.


Entä sitten Tangomarkkinat? Rehellisesti sanoen en ole niitä koskaan seurannut, olisinkohan nähnyt joskus jonkun yksittäisen jakson? Mutta nyt kun otit puheeksi, aloin miettiä asiaa. Itse asiassa HALUAN katsoa kilpailut.
Kuten huomaat, olen joissakin asioissa vähän jälkijunassa...


...Illalla

Tuli palautetta! Nice! Kiitos!

M. kirjoittaa:

"Veit sanat suustani tuosta Anne Pohtamosta. Erittäin kaunis  Miss Suomi hän kieltämättä oli, mutta persoonassaan kyllä joku tökkii. Hän vaikuttaa jotenkin just sellaiselta aika teennäiseltä, lipevältä ja tekopyhältä, siis aivan kuten sanoit. En siis kylläkään tunne Anne Pohtamoa henkilökohtaisesti, mutta TV-haastetteluista ja lehtien sivuilta hänestä juttuja lukiessani olen saanut vaan sellaisen vaikutelman".

Ja lisää kysymyksiä & vastauksia:

A) Kerroit sivuillasi jossain kohtaa, että päätit lopettaa mallin hommat parikymppisenä. Oletko koskaan katunut sitä, kun lopetit malliurasi jo niin nuorena?
– Joo tavallaan kyllä olen. Päätökseeni vaikutti osittain ajan henki, joka oli aika tunkkainen 80-luvulla. Ilmapiirissä oli sellaista jälkivasemmistolaista nuhruisuutta ja tekoviisautta. Mallina työskentelinen merkitsi automaattisesti, että olet tyhmä, pinnallinen, moraaliton, huono...jne jne. Siinä eivät selittelyt auttaneet. Tähän on vielä lisättävä se, että podin parikymppisenä aika rajua maailmantuskaa. Yritin kovasti etsiä elämän totuutta, tai edes jotenkin ymmärtää miksi maailma on ja miksi ihmisissä on niin paljon pahuutta.
....Anteeksi, M, ettei vastaukseni ollut yhtä selkeä kuin mitä olisit ehkä toivonut. Mutta joo, kyllä minua pikkaisen kaduttaa, etten suhtautunut vakavammin mallintyöhön. Olisihan se ollut äärettömän paljon helpompi tie kuin minkä sitten valitsin.
 
B) Suunnittelitko tuolloin nuorempana koskaan osallistuvasi Miss Suomi-kisoihin ?
– Ei, sitä en harkinnut hetkeäkään. Tavallaan kyllä ihailin tyttöjä, jotka KEHTASIVAT osallistua kisaan. Itse en olisi kehdannut. En ikinä.

Torstaina 10.7 2008

Minua on monta kertaa huvittanut kielikulttuuriset erot suomenruotsin ja riikinruotsin välillä.
Kuten esimerkiksi sana palaver, suomeksi palaveri. Me suomalaiset (siis myös me kaksikieliset suomenruotsalaiset)
tarkoitamme sillä tapaamisia ja neuvotteluja, joissa puhutaan asioista asiallisesti ja järkevästi. Ainakin noin lähtökohtaisesti.
Ruotsissa palaverilla tarkoitetaan lähinnä sekasortoista puheenpölinää, jossa kaikki puhuvat toistensa päälle, eikä kukaan kuuntele mitä toinen sanoo.
Palaveri-sanaa on siis parempi välttää Ruotsissa. Varsinkin jos tarkoituksena on viitata johonkin tärkeään neuvotteluun...  : )

img630.jpg
Innostuin näistä löytämistäni vanhoista kuvista niin, etten malttanut olla liittämättä jälleen mukaan yhden. Mitä pidätte partalookista? ; )

Tyrväisen Anjan mielestä eilisen tivolikuvan tyttö, joka istuu Tapanista oikealla, muistuttaa hänen keravalaista koulukaveriaan Irmeli Sariolaa. "Kuvasta tulee mieleen Sariolan Imme, joka tanssi käärmeitten kanssa Sariolan Tivolissa 60- ja 70-luvulla."

Tarkemmin mietittyään Anja kuitenkin oli sitä mieltä, ettei tyttö ehkä sittenkään ole Imme. Sitä paitsi tyttö näyttää kyllä aivan liian nuorelta ollakseen käärmetanssija 60-luvulta! Kuva herätti joka tapauksessa hauskoja muistoja Anjassa. Myös Manne (Marianne) Sariola oli Anjan koulukaveri. Kevään tullen Sariolat lähtivät aina mukaan kiertueelle, toinen Sariolan Sirkukseen, toinen Sariolan tivoliin. Toinen porukka kiersi Suomea länttä pitkin pohjoisen kautta, toinen itää pitkin. "Olin itsekin töissä siellä veitsenheittäjän kohteena kun Manne joskus sanoi, että mee sä vaihteeks, kun mä en jaksa! Veitsenheittäjä ei tosin heittänyt veitsiä, vaan kirveitä! Ennen heittämistä häntä aina ensin pyöritettiin kaikkiin suuntiin silmät sidottuina jotta pää olisi varmasti sekaisin. En kyllä enää menisi mukaan...", Anja tuumii.

Mitähän Manne ja Imme Sariolalle tänä päivänä kuuluu?
Keskiviikkona 9.7 2008

Järjestelin autotallista löytämiäni laatikoita, joista löysin aika kivoja ja kiinnostavia (ja sexyjä!) kuvia Tapanista. Mitä tykkäätte?
Herättävätkö kuvat muistoja?
img582.jpgimg593.jpg
70-lukua. Tyylistä ei voi erehtyä ; )


img6651.jpg
70-luvun lopulla levykannen kuvauksessa Linnanmäellä

img581.jpg
Tytöt pyysivät nimmaria Tapanilta, jolloin valokuvaaja Erik Uddström ehdotti, että hän ottaisi kuvan koko porukasta.


img199_2.jpg
Tämän kuvan otin itse Pihlajasaarella 80-luvulla
Tiistaina 8.7 2008


Iltapäivällä

Riikka lähetti palautettava, joka piristi mieltäni. Hän kirjoitti:

Uuden kirjasi aihe on  kiinnostava.  Täytyypä olla tarkkana ja
seurata, koska se kirja ilmestyy kauppoihin ! :-)
"Poppareita,sankareita ja kaunottaria"  kirjasi minulla onkin ja olen
lukenut sen jo pariin kertaankin. Se on tosi hyvä ja mielenkiintoinen
kirja.
Siitä tulikin mieleeni kysymys, että kuka olisi sellainen  edesmennyt
tai nykyajan kiinnostava  ulkomaalainen julkisuudenhenkilö, jota olisit
halunnut/haluaisit haastatella livenä esim. lehtijuttua tai  vaikka
kirjaa varten ?

Kuten osa teistä jo tietää, liitin tuohon alemmas kuvan tulevan kirjani kannesta. Löysin sen siis ihan sattumalta kustantajan kotisivuilta surffaillessani ennen nukkumaanmenoa. Kirjan nimi piti olla YKSINOIKEUDELLA, mutta se onkin näköjään Skandaalin käryä! Jotenkin kauhistuin tätä nimeä niin, että ahdistuin ja sain painajaisia. Aamulla särki päätä. Onneksi sain makeat naurut Tapanin noustua ylös. Kuulin kuinka hän pukeutui vaatehuoneessamme, ja sitten sieltä kuului parahdus: Hitto että nää housut ovat kutistuneet pesussa! Kun hän käveli sieltä ulos en voinut olla nauramatta. Mustat verrytteluhousut olivat totta tosiaan pinkeät takapuolen kohdalta ja lahkeet loppuivat nilkan yläpuolelle. Oletko varma, että noi on sun housut, ettei ne oo Edvardin, kysyin. – On nää mun. Itse mä nää ostin Stockmannilta, Tapani vastasi.
Takapuolella oli logo. Siinä luki Bodyguard.

ps. ei kai se Skandaalin käryä ole sittenkään niin paha? Mä oon välillä vaan niin helkkarin yliyliherkkä. Hitto!

872008_24059_3.jpg

Aamulla

Henna lähetti kirjeen, jonka luen Tapanille heti kun tämä herää. Taatusti on mieluisaa luettavaa! Kiitos Henna! Ja – by the way– haluan myös lämpimästi kiittää Kai Tapania palautteesta! Kiitos Kai Tapani! (On muuten jännä nimi!)
Näin Henna:
        "Tapani varmaan ilahtuu kun kerrot sille sellaiset terveiset, että hän
sai vuolaat kehut lauantaina olleesta keikastaan  Sonkajärvellä
ainakin parilta ranskalaiselta vierailijaltakin ! : )
Isäni veli on ranskalaisen naisen kanssa naimisissa (ovat asuneet
Iisalmessa nyt jo 16 vuotta yhdessä ) . Emelinen sisko Sarah oli
tullut miehensä  Antoinen kanssa Ranskasta kesälomamatkalle Suomeen .
Emeline vei heidät lauantaina katsomaan Sonkajärvelle Eukonkannon MM-
kisoja, ja olivat olleet myös  illalla katsomassa ja kuuntelemassa
Tapsan keikkaa. Sarah ja Antoine olivat kuulemma aivan ihastuksissaan
Tapsan  lauluäänestä ja tyylikkäästä karismasta . Ihmettelivät vaan,
kun eivät oleet aikaisemmin kuulleet tämän nimisestä Suomalaisesta
laulajasta. Sanoivat, että kansainvälisellä mittapuullakin mitatattuna
kyse on huipputason laulajasta !

ps. Tuulevin laulua kuuntelin tuolta My spacen sivuilta. Hän tulkitsee
sen "BOY" nimisen laulun  aistikkaasti. Hieno biisi kaikenkaikkiaan.
Pari muutakin Tuulevin laulua sieltä sivuilta kuuntelin. Nekin oli ihan
ok, mutta se "BOY" oli  mielestäni ehdottomasti paras.

Matskun laulamia biisejä kuuntelin myös samantien hänen sivuiltaan ja
hyvältä kuulosti myös ne. Matskulla on hieno ja vahva ääni. Eli ei ole
omena kauas puusta pudonnut :) "

vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

Muuten. Surffailessani netissä törmäsin aivan sattumalta tulevan kirjani nimeen, sen etukanteen sekä siitä kirjoittetuun pr-tekstiin.
Nojaa...  Mutta mitä te muut sanotte? Tsekatkaa: www.recallmed.fi/skandaalin-karya   Kansi on ainakin – värikäs. Entä nimi Skandaalinkäryä? No miksei? Kirjahan kertoo suomalaisen julkkislehdistön ensimmäisistä vuosikymmenistä. Sattuneista syistä tämä aihe on kiinnostanut minua . Miksiköhän ; )
Skandaalin_karya.jpg
Kyllähän se toki kiinnostavia tarinoita sisältää. Mutta vaikka ette ostaisikaan, ollaan silti kavereita. Deal? )
En vielä tiedä, milloin kirja ilmestyy kauppoihin.
Maanantai 7.7 2008

Tuulevin Boy-kappale on saanut runsaasti hyvää palautetta, ja voitte olla varmoja, että terveiset saavuttavat hänet! : )

Muutama poiminta:
"Ihastuin Tuulevin BOY biisiin ensikuulemalta ! Hyvä ääni ja tulkinnassa on tunnetta. Ja biisi on säveleltään tosi nätti !"

"Miellyttävää kuultavaa on kyllä tuo Tuulevin laulu. Tuo herkkä balladi sopii hyvin hänen äänelleen. Tuulevin kannattaisi lähettää tuo laulunsa eri levy-yhtiöihin, niin joku niistä saattaisi kiinnostua siitä, ja hän  voisi saada vaikka levtytyssopimuksenkin".

"Aivan ihanan sävellyksen Tuulevi on lauluunsa tehnyt. Ja kauniisti ja herkästi hän sen myös tulkitsee. Voittaa kyllä kaikenmaailman Idols hoilottajat ! :) "

Tuulevi on tehnyt muitakin kappaleita, joita on vain vähän vielä hiottava. Myös meidän Matsku on tehnyt oikein kivoja biisejä, joita hän kuitenkin ujostelee kovan itsekriittisyyden vuoksi. Eilen ehdotin tytöille, että he alkaisivat tekemään musiikkia yhdessä. Saavat esitellä toisilleen puolivalmiita kappaleitaan, joita voivat yhdessä ideoida valmiiksi. Saattaa syntyä kivaa tulosta...

s730522170_329385_3413.jpg
Tämä kuva on puutarhuri Hannele Virkkusen omasta puutarhasta. Kuva Facebookista.

Illalla

Tuulevi oli meillä musapalaverissa Matskun ja Tapanin kanssa. Tapani oli vaikuttunut molempien tyttöjen biisiaikaansaannoksista. Musapalaverit jatkuvat.
Boy-kappaleen huomioiminen on tuottanut tulosta: Tuulevin Myspace-sivulla on tänään käynyt noin sata ihmistä kuuntelemassa biisiä. Mutta edelleen meitä on vielä aika pieni ryhmä, joka tuntee tuon kappaleen...Kiinnostavaa seurata, rävähtääkö kappale yhtäkkiä kaikkien tuntemaksi.  Silloin voimme ylpeillä, että ME tiesimme siitä ennen muita! ; )

Kävimme Tapanin kanssa moikkaamassa Rolle-naapuria, joka on fyysisesti aika heikossa kunnossa mutta henkisesti täydessä terässä. Rolle kertoili menneistä. Hänen isänsä oli kotoisin Lybekistä. Isoisä kaatui ensimmäisessä maailmansodassa 1918. Perheellä oli iso talo keskellä kaupunkia. Jäätyään leskeksi isoäiti möi talon muuttaakseen pienempään asuntoon. Hän sai ison pinon Saksan markkoja. Historiaa tuntevat tietävät miten siinä kävi. Saksan markan arvo romahti ...ja romahti. Yhtäkkiä leipä ja kannullinen maitoa maksoi tuhansia markkoja...Talosta saadut rahat hupenivat.

Rollen isä tuli 20-luvulla Suomeen pistämään pystyyn niinikään Lybekistä lähöisin olleen Paulig-perheen kahviyhtiön. Rollen isä hallitsi niin talousasiat kuin hallinnonkin. Pistettyään Paulig-yhtiön pyörimään miehen oli tarkoitus matkustaa takaisin Lybeckiin.  Mutta hän tapasi tamperelaistytön, sukunimeltää Branders, rakastuija avioitui. Rolle syntyi Helsingissä ja kävi Norssin poikakoulun. Samalla luokalla kävi Lasse Pöysti. Perhe asui Katajanokalla. Westendiin Rolle muutti 50-luvulla. Siinä vaiheessa hänellä oli vaimo ja 60-luvun alusta lähtien tytärkin. Heitä ei, surullista kyllä, enää ole.

Sussi soitti Espanjasta, jonne Kaj oli halunnut päästä juoksemaan härkien kanssa. Olette ehkä kuulleet tästä erikoisesta harrastuksesta? Kundit juoksevat härkien seassa ja yrittävät pysyä hengissä. Härille ei kuitenkaan tehdä mitään pahaa, ja se onkin tärkeintä. Kundithan ovat siinä täysin vapaaehtoisesti.

punisher_hs.jpg
Jussi kertoi John Travoltankin vähän lihonneen, mutta ei yhtä paljon kuin Tapani ; )

Tapani soitti Los Angelesissa asuvalle ystävällemme Jussi Hämäläiselle, joka juuri sillä hetkellä oli Oregonissa hieromassa nuoria maailmanhuipun juoksijoita. Tällä hetkellä hän ajaa jo takaisin Kaliforniaan. Ei mikään lyhyt reitti. Ajomatka kestää kuulemma 15 tuntia. Jussi harrastaa maratooneja, jopa sadan mailin maratooneja (!!), ja hieroo ihmisiä ammatikseen. Pääasiassa urheilijoita ja näyttelijöitä. Kerran kun olin moikkaamassa Jussia Losissa, olin hänen mukanaan kun hän kävi hieromassa näyttelijä Belinda Dillonia. Istuin Belindan olohuoneessa selaamassa lehtiä sillä aikaa. Belinda oli mukana mm Magnolia-elokuvassa. Hänen poikansa on Matt Dillon. Jussi on hieronnut myös John Travoltaa ja Shirley McLainea. Travolta soitti Jussille kotiin ja jätti viestin. Jussin viestikoneessa soi aina tosi pitkään Tapanin kappeleita ennen kuin pääsee jättämään puheviestinsä. Siispä Travoltakin on saanut nauttia meidän Tapsun laulunlahjoista : )
Sunnuntai 6.7 2008

images-17.jpg

Käykää ystäväni Tuulevin myspace-sivulla, ja kuunnelkaa hänen itse tekemäänsä ja itse laulamaansa (mutta mainion Kerkko Koskisen säestämää) kappalettaan BOY! Kertokaa mielipiteenne, itse rakastan sitä:Marika antoi palautetta Tuulevin laulusta: "Tosi ihana  ja mieleen jäävä biisi se Tuulevin " Boy" ! Hänellä on kaunissävyinen lauluääni. Tekeekö Tuulevi keikkoja myös ? Musiikillista lahjakkuutta ainakin näemmä löytyy".  

Eikö olekin hyvä biisi ja koskettava tulkinta! Tuulevi on tehnyt itsekseen enemmänkin kappaleita, keikkoja hänellä ei ole tällä hetkellä, mutta toivotaan, että olisi pian! Tuulevi on kieltämättä lahjakas tyttö, ja hänen äänensä paljastaa herkkyyden. Silloin joskus monta vuotta sitten kun Edvard ja Matsku olivat muutamana vuonna mukana Tapanin joulukonserttikiertueella, mukana oli eräänä vuonna minun ehdotuksestani myös Tuulevi! Hänellä oli ihana ääni jo pikkutyttönä. Tältä kiertueelta onkin monta hyvää tarinaa. Keikkabussissa oli säpinää kun mukana olivat kaikkien ammattimuusikoitten lisäksi Edvard, Tuulevi ja Matsku!

Antakaa mielellään muutkin palautetta Tuulevin laulusta!   : )

....Myös Anne lähetti palautetta: "Hienosti Tuulevi laulaa tuon tekemänsä  nätin laulun. Onko hän tehnyt itse muitakin lauluja ?Tykkään just tuon tyylisistä kauniista ja melodisista balladeista".

Kiitos palautteesta, ja antakaa tulla lisää ! : )  Tuulevin on korkea aika saada kuulla, että hän ON hyvä!!

vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

Olen mennyt mukaan Facebookiin!  YEEE!!

vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

Hanna lähetti minulle jonkun blogista löytämänsä kommentin Tapanin perjantaisesta konsertista Rääkkylän Kihauksessa. Pistän sen tähän mukaan kaikkien luettavaksi. Kiitos Hanna !

"Konsertti onnistui.
Solisti kertoi olleensa ensin hieman epäilevällä kannalla, siitä jaksaako vetää koko repertuaarin läpi.
Ja komeasti hän toki jaksoi. Kiitti lämmintä ja innostavaa yleisöä tästä.
Vieressäni istunut ystäväni ainakin liikuttui kyyneliin asti, vaikka hän on ns. korkeakulttuurisemman, klassisen musiikin kanssa työkseenkin tekemisissä. Se kertonee jotakin.
Bändin nuoret soittajat olivat tuoreesti sovittaneet muutamia vanhoja suosikkeja, itseäni tosin häiritsi hieman joidenkin laulujen taustalla laulavien kahden neitosen äänensävyt.
Herkkää ballaadien tulkintaa, väkevää klassista tangoa, rokahtavaa energista rytkettä.
Ei sieltä kesken pois ainakaan olisi halunnut lähteä :D "


Sonkajärven eukonkantokisojen yhteydessä annettu show meni ilmeisesti sekin oikein hyvin. Ainakin Tapani saapui kotiin erittäin hyvätuulisena!


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

images-20.jpg

Kunhan Edvard palaa Ruisrockista, kerron miten siellä on mennyt...

....Edvard tuli – ja meni! Palaan siis asiaan huomenna  : )
Lauantaina 5.7 2008

Mamma Mia-elokuvalla oli eilen Tukholmassa ensi-ilta, jonne kokoontuivat niin Abban jäsenet kuin Hollywood-näyttelijät aina Meryl Streepiä myöten. Katso Aftonbladetin video!

www.aftonbladet.se/webbtv/noje/article2837634.ab


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

Annelta saapui ystävällinen ja rohkaiseva kirje (kiitos Anne!) sekä joukko kysymyksiä.

images-12.jpg

Mihin maahan ET matkustaisi, vaikka ilmaiseksi pääsisit ? Miksi et ?

        – Voisin kyllä matkustaa mihin maahan tahansa. Aikoinaan kavahdin Neuvostoliittoa ja itäeurooppalaisia kommunistidiktatuureja. Hirmuvallan jäljet näkyvät niissä valitettavasti  edelleenkin, ja tulevat ikävä kyllä näkymään vielä pitkään. Afrikan sotatantereille ei ole mitään hinkua, paitsi jos avautuisi mahdollisuus tehdä siellä jotain hyvää ja hyödyllistä. Tuo oli kyllä kiinnostava kysymys. Onko sinulla itselläsi, Anne, mielessä jokin maa, jonne et matkustaisi? Kerrothan!


Saako Matsku Tapanilta neuvoja ja vinkkejä laulamiseen liittyen (esim. laulutekniikasta ) ? Entä mitä soitinta Edvard bändissään soittaa, vai onko hän laulusolisti ?

        – Kyllä Matsku aina silloin tällöin kyselee Tapanilta laulutekniikasta, mutta Tapani ei oikein ole opettajatyyppiä, jos ymmärrät mitä tarkoitan. Matskulla on myös ollut hyviä keskusteluja laulutekniikasta ystävämme oopperalaulaja Hannu Jurmun kanssa. Edvard soittaa kitaraa. Toivoisin, että hän joskus taas laulaisi. En ole kuullut hänen lauluaan seitsemään vuoteen.  

Minkätyylisestä huumorista pidät eniten  ?
       – Oivallisesta. Tilannekomiikasta. Matsku on meidän perheen varsinainen huumorin viljelijä. Missä Matsku, siellä mieli korkealla!
En malta liittää pari ruotsalaista humoristista videosajtia. Pääosassa on näyttelijä Björn Gustavsson, eli "Benjamin", joka testaa näyttelemistä ja laulamista. Huumorihan on yleensä kulttuurisidonnaista, eli saattaa olla, etteivät nämä kolahda. Tsekatkaa!

Benjamin kokeilee näyttelemistä:
www.youtube.com/watch?v=3EFrFMWYtpM&feature=related

Benjamin kokeilee laulamista:
www.youtube.com/watch?v=R7l7neEmEMk

Tapani ei miltään ns." viinamäen mieheltä " lainkaan vaikuta, mutta jos/kun  hän on joskus humalassa, niin minkälainen hän on silloin ? Onko hän puheliaampi, vai hiljaisempi, kuin normaalisti ?
        – Tapanista tulee aivan fantastinen muutaman lasin jälkeen! Takakireys haihtuu, hänestä tulee rento ja hauska. Olenkin ehkä ainoa nainen Suomessa, joka harmittelee, ettei mies juo enemmän!u
Onko Tapanilla jotain suosikkitanssilavaa, jossa hän kaikista mieluiten esiintyy ?
       – Nyt täytyy ottaa puhelu Tapanille ja tarkistaa. Palaan asiaan!

Tapanilla on on usein mainioita ja humoristisia välispiikkejä erityisesti konserteissaan. Suunnitteleeko ja harjoitteleeko hän niitä etukäteen, vai pälkähtääkö ne hänen päähänsä  ennalta miettimättä ?
        – Tapani ei ollenkaan suunnittele niitä, vaan hän keksii aina juttunsa itse tilanteessa. Se vaatii valtavasti herkkyyttä, oivallusta ja rohkeutta. Tapanin kyky ja taito hallita tilanteita ja tapahtumia välispiikeillään on kieltämättä ilmiömäinen.Perjantai 4.7 2008

Tapanin keikka Kuopion Rauhalahdessa toissailtana oli kuulemma mennyt "hiton hyvin!" Näin Tapanin itsensä mukaan. Tänään hän antaa 40-vuotisjuhlakonsertin Rääkkylässä, Kihauksessa tietty. Kauniissa Pohjois-Karjalassa, jonne ylettyy Saimaankin vesistö. Rääkkylän järven nimi on muuten Höytiäinen. Enhän minä itse tällaisia asioita tietäisi, Tapanihan tuon mainitsi. Mutta hän tunteekin kutakuinkin jokaisen Suomen kolkan, ja osaa nimetä tarkkaan niin kylät kuin järvetkin. Minä taas en meinaa kunnolla oppia edes Westendin kaikkia katuja. Tai no, ehkä Westendin, mutta en enää Haukilahden.
Lauantaina Tapani esiintyy Sonkajärvellä, jossa pidetään perinteiset Eukonkannon MM-kisat.

images-4.jpg

Lehdessä oli juttua vauvasta, jonka silmäsyöpä paljastui valokuvasta. Matskun tukholmalaisella luokkatoverilla oli myös silmäsyöpä jo syntyessään. Vaurioitunut silmä on valahtanut pysyvästi silmäkulmaan. Matsku kertoi, että hänellä oli alussa hiukan vaikea tietää, miten katsoa kaveria silmiin. Toimiva tapa löytyi, ja siihenkin tottui nopeasti. Kaverilla itsellään on loistava asenne. Hän on iloinen veikko, jonka mielestä vaurioitunut silmä on oma särmikäs osa hänen persoonallisuuttaan. Siksi hän ei enää edes haluaisi tilalle tervettä silmää.

vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

PÄIVÄN HUONOIN
Iltalehti esittelee silikoni-Tanjan ja muiden "kaunottarien" etuvarustuksia. "Äänestä kenellä parhaat rinnat." Voi helvetti. Jollakin naksahtaa pahasti. Iskisipä joku lekalla päähän näitä rinnoista vouhkaavia huru-ukkoja. Parantusivatkohan he?


Pöyhönen ja Zida
Me iltapäivälehtien lukijat emme ole välttyneet otsikoista, joissa juoksija Markus Pöyhönen lyödyn näköisenä kertoo ex-kumppaninsa Sofia Zidan petturuudesta. Ei tällainen kumppani ole totisesti kiva. Kyllä mieli saattaa vähäksi aikaa järkyttyä tajutessaan tulleensa huijatuksi. Mikä tällainen Zida on? Onko hän joku suurempikin kuuluisuus? Koska kyseessä on suhteellisen nuori henkilö, kysyin asiasta Matskulta, joka kertoi naisen olevan jonkunsorttinen laulaja, mutta varsin heikoin eväin. Matsku oli kerran sattumoisin joutunut jonkun pienen meikkifirman pr-tilaisuuteen, jossa tämä Zida oli illan esiintyjä. Se oli ollut kamalaa kuunneltavaa. Sellaista epämusikaalisen ihmisen kimeää vinkunaa. Pahinta oli kuitenkin se, että tuota nk. musiikkia soitettiin niin lujaa, että ihmisraukat työnsivät sormia korviin niin syvälle kun uskalsivat. Tämä "Zida" oli tilaneesta pihalla kuin lumiukko ja vaati kiljuen äänilaitteiston mieheltä jatkuvasti yhä kovempaa volyymia.
En tiedä miten tilanne jatkui, sillä tuossa vaiheessa Matsku poistui, kuten moni muukin. Niin Matsku kuin ilmeisesti muutamat muutkin silminnäkijät olivat myös hieman ihmetelleet illan tähden käytöstä. Ennen esitystään hän oli nimittäin ilmeillyt ja käyttäytynyt kuin suurikin maailmantähti ja diiva, ylimielisenä ja kovasti olevinaan.  Ehkä hän ei tiennyt, etteivät oikeat maailmantähdet (muutamia sairaita poikkeuksia lukuunottamatta) yleensä ole ylimielisiä diivoja. Vain suuruudenhullut wanna-be-tähdet-ovat sellaisia. Tällaisiksi nämä useimmiten sitten jäävätkin.


Tarja Smura kunnallispolitiikkaan
Tarja Smura asettuu ehdokkaaksi syksyn kunnallisvaaleissa. Siinä on henkilö, jota voisin itsekin äänestää. Smura on ehkä ainoa missi, joka on jäänyt myönteisellä tavalla mieleeni kaikista 80- ja 90-luvun alan edustajista. Muistan hänen pyrkineen eduskuntaan samana vuonna kuin Tanja Karpela. Näitä kahta pidettiinkin toistensa kilpailijoina. Juuri ennen vaaleja Seiska-lehti julkaisi isoja kohukirjoituksia, joissa Karpela syytti Smura vaatteiden varastamisesta. Smura vedettiin kunnolla lokaan. Itsestään Tanja järjesti hienoja kuvia Eeva-lehteen. Tanja voitti, Smura hävisi. Jotenkin jäi kuitenkin mielikuva, että Tarja Smura on heistä silti parempi. Niin ihmisenä kuin poliitikkonakin.
Torstai 3.7 2008

Eilen tuli kirjoitettua vähän tuimasti, siksi päätin pistää tänään jotain piristävämpää. Jotenkin mieleeni putkahti Bangkokissa kesällä 1989 otettu kuva. Siinä on ISO mies, ja meikäläinen sai hetken kokea, miltä tuntuu olla TASKUPRINSESSA : )

img5577.jpg
Tuo pikkurillinen vasemmalla olen minä

Mies tuli vastaan Wat pon temppelialueella, ja pakkohan hänet oli kuvata! Ei hän siitä ollenkaan häkeltynyt, vaan totesi olevansa jo tottunut. Hänen ilmestyessä turistinähtävyyksien luo, kaikki kamerat kääntyvätkin häneen. Mies kertoi olevansa lähemmäs kaksi ja puoli metriä pitkä, eikä varmaan yhtään liioitellut. Itse olen 172-senttinen, eli en ihan pieni minäkään.

vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

Olen muuten lisännyt tekstiä Yksinoikeudella-sivustolla.

Tapanin kuulumisista en tiedä tänään vielä mitään. Eilen illalla hän lensi Kuopioon, jossa oli keikka Rauhalahdessa.

...Bangkokista tuli mieleen. Olin matkustanut sinne opiskelemaan thai-hierontaa. (Ajankohta oli siis kesä 1989.) Asuin sillä kuuluisalla (ja kaamealla!) Khao San Roadilla, jossa ei siihen aikaan suomalaisia juuri nähnyt. (Nykyäänhän tilanne on aivan toinen. Ollut jo yli 15 vuotta.) En tiennyt tarkkaan, milloin palaisin Suomeen ja paluulipun ostinkin sitten hyvin spontaanisti. Suomeen ei vielä silloin ollut suoria lentoja. Tapanilla ja minulla oli tuossa vaiheessa on-off-suhde, eikä hänellä ollut aavistustakaan aikatauluistani.
Siksi voittekin kuvitella hämmästyksekseni saapuessani Seutulan lentokentälle. Tapani oli nimittäin kukkakimpun kanssa vastassa! Nähdessäni hänet oletin hänen osuneen kohdalle sattumalta. Mutta ei. Tapani kertoi odottaneensa minua jo viikon verran kentällä. Hän oli joka päivä selvittänyt Thaimaasta jatkoyhteyksien kautta Suomeen tulevien koneiden saapumisajat. Ja ajanut kentälle varttumaan. Ennemmin tai myöhemmin tulisi osuma. Ja tulihan se. Siinä hän sitten seisoi vastaanottoaulassa veikeästi, ja hieman ujostikin, hymyillen.

vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

Hjalliksen viehätysvoima

Seiska teki sen taas! Mistä he oikein onkivat kaikki tietonsa? Hjalliksella jälleen uusi heila, entinen missi. Jonkun pitäisi tehdä tieteellinen tutkimus Hjalliksen viehätysvoimasta! Mihin se perustuu? Jotain osaan itsekin kertoa. Hjalliksella on kyky fokusoida hyvin intensiivisesti koko huomionsa kohteeseensa. Hän tapittaa –  mutta ei tuijota! – ruskeilla nappisilmillään, puhuu ja selittää, mutta ei vouhottaen, vaan hiljan intensiivisesti. Kuuntelija on täysin vakuuttunut siitä, ettei hän ole koskaan puhunut tuolla samalla tavalla kenellekään muulle, vaan että juuri meidän välille on syntynyt ainutlaatuinen kontakti ja ymmärrys. Hjalliksen taitavuus piilee siinä, että hän osaa vetää läpi tuon näytelmän vaikuttamalta hetkeäkään pateettiselta tai ylitunteelliselta. Kuulija saa vaikutelman, että siinä on rehti mies, joka puhuu suoraan. Hän puhuu vain totta, koska ei muuta osaa.
Eikä kuulija siinä varmaankaan erehdy.
Kyllä Hjalliksen lumovoimassa on varmaan ihan mukava paistatella.
Viisas nainen ottaa silti huomioon, että lumovoima aika pian tulee löytämään uuden kohteensa...

images-1.jpg
Keskiviikko 2.7 2008

Etupihamme synkkyys on harmittanut minua jo vuosikaudet. Pihalla on liikaa suureksi kasvaneita, varjostavia puita ja kuusiaitakin on pian korkea kuin Kiinan muuri. Eilen eräs tuttavani otti sattumalta puheeksi etupihamme, ja muisteli miten kaunista katseltavaa tämä oli ollut entisen asukkaan, talon rakennuttaneen muotisuunnittelja Kaarlo Forsmanin aikana. Silloin tien puoleista aitaakin pidettiin niin matalana, että ohikulkijat saivat vapaasti nauttia kauniisti hoidetusta puutarhasta. Tällainen ei ole ollut mahdollista enää vuosikausiin.

Olin helpottunut kuullessani ulkopuolisen henkilön sanovan ääneen asian, joka on häirinnyt minua syvästi jo pitkään. Kyllähän Tapani tykkää pitää kukkapenkkaa kauniina puutarhuri-Aulin kanssa, mutta mitä iloa siitä on kun kukaan ei sitä näe! Kyllä minä ne näen, on Tapani vastannut huomautukselleni.
Niin, kyllähän nuo kukkaistutukset näkee kun kävelee nurmikon yli seisomaan suoraan niitten eteen. Muuten ne kyllä on sijoitettu aika tarkkaan piiloon. Kyllä harmittaa, etteivät edes ohikulkijat saa nauttia kukkatarjonnastamme, tätä kun on kuitenkin tarjolla niin häviävän lyhyen ajan vuodesta.
Tapani on kuitenkin ehdottomasti kieltänyt minua leikkaamasta kuusiaidan lyhyeksi, jotta sen yli näkisi. Hän ei myöskään anna lupaa kaataa yhtäkään puuta. Tällaisen varovainen ehdottaminenkin herättää hänessä silmittömän raivokohtauksen.

Muuhunkaan ylikasvaneeseen kasvillisuteen ei saa puuttua. Ulko-oveemme vievällä kiviportalla on kaide, josta mielellään pitäisi kiinni varsinkin portaita laskiessa. Kaiteeseen ei ole kuitenkaan pystynyt koskemaankaan yli kuuteen vuoteen, koska se on kokonaan piikkisen ruusupensaan peitossa. En enää jaksa ottaa tätä hullunkurista asiaa puheeksi, koska se ei johda mihinkään. Saa vain rumat haukut päin kasvoja. Kaiteemme ei ole käyttämistä varten, ja sillä siisti!

vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

Joku saattaa tietysti ajatella, ettei minun pidä puhua mitään puutarhasta koska nämä kotisivunikaan eivät ole ulkoisesti kovin hienoja. Tuohon ei ole vastaansanomista. Puolustuksekseni voin vain todeta harjoittelevani tätä harrastustani suunnilleen nollabudjetilla. Sitä paitsi en edes halua mitään hienoa edustussivustoa.
Eilen sain tosin vastaanottaa haukut (en kuitenkaan samalta henkilöltä joka mainitsi täysin aiheellisesti puutarhastamme). Sain kuulla, että kotisivuni ovat surkea näky jos niitä vertaa vaikkapa haukkujan vaimon kotisivuihin, jotka sitä vastoin ovat erittäin hienot ja näyttävät. Totesin kuten asia on: haukkujan vaimo käyttää ammattivalokuvaajaa sekä mainostoimistoa, eikä budjetillakaan ole niin väliä. Minun sivustollani on tuskin edes mahdollista toteuttaa jotain liikkuvia tähtisumuja, joita vaimon sivuilta löytää.
Toisenkinlaiset haukut sain samaan syssyyn vastaanottaa. On tyhmää, että olen alkanut puhumaan eläinten huonosta kohtelusta. Vain vouhottajat harrastavat sellaista!
Siihen en enää pystynyt sanomaan oikein mitään. Tuli niin hyytävä olo.

Tiistai 1.7 2008

Siivouspäivä. Ovemme takana kävi keväällä talouspaperituotteiden kauppias, jolta ostin rullia, jotka ovat osoittautuneet laadultaan erinomaisiksi. Hinta oli sen sijaan alempi kuin kaupoissa! Erityisen hyvä ja käyttökelpoinen on 50-metrinen rulla, joka sisältää siivouspaperia, jonka jokaista palaa voi käyttää useita kertoja. Tällaisella paperiliuskalla, sekä tietysti vedellä ja mäntysuovalla, olen hinkannut tänään puhtaaksi alakerran lattiat sekä portaat. Paperirullat on pakattu ekologiseen, nopeasti hajoavaan muoviin. Firman yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.paperitukkuri.fi

Kylpyhuoneen pesualtaan ja ammeen pesemiseen ei muuten kannata käyttää mitään myrkkyjä. Ne saa nimittäin hetkessä puhtaaksi Body Shopin karhealla pesuhanskalla. Kyytipojaksi pikkaisen tavallista saippuaa ja A vot – kaakelit kiiltävät! Samanlaista pesuhanskaa käytän muuten myös tiskaamiseen Tukholmassa, jossa meillä ei ole tiskinpesukonetta. Toimii loistavasti!

Ulkoa kantautuu hienoa italialaista aariaa. Oli ihan kurkittava parvekkeelta, mistä se tulee. Naapurin Marttihan se siellä näköjään makoilee auringontuolilla lasit silmillään ja nautiskelee elämästä, auringosta ja upeasta laulutaidosta : )