web stats
Nina af Enehjelm

Nina af Enehjelm

Toukokuu 2008

1.5 2008

009 (3).jpg

Jasu, Hanna ja Matsku matkalla kaupungille! Kolme bestistä ja loistavaa seuraa minullekin, mutsille.4.5 2008

Kauhujen kellaria ylläpitänyt, insestiä ja raiskauksia harjoittanut itävaltalaisisä herättää inhoa ja kauhua kaikkialla.
Entä miten ovat asiat meillä?
Suomessa olemme muunmaalaisiin verrattuna tottuneempia lukemaan  lehdistä perheen sisällä tapahtuvista kaameuksista, silmittömästä väkivallasta ja harkituista tapoista. Suomalaiset ovat suorastaan erikoistuneet perheväkivaltaan. Tapon kohde on yleensä läheinen henkilö, vähintäänkin tuttava.
Mistä hirmutekoja harjoittavat psykopaatit tulevat? Keitä he ovat?
Me tiedämme vastauksen.
He ovat kaltoin kohdeltuja lapsia.
Lehdet julkasivat pari viikkoa sitten tiedon, jonka mukaan pikkulapsiin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt Suomessa.
Nämä pikkulapset ova huomispäivän psykopaatteja.
Tervetuloa tulevaisuuteen!6.5 2008

Terveisiä edelleen täältä Tukholmasta. Nopea läpikäynti Ruotsin kuulumisista.
Ensin iloiset asiat. Huomenna ilmestyy loistavan uuden tähtilaulajan, 19-vuotiaan Amanda Jenssenin albumi Kill your darlings. Amanda on niiiiin cool! Hän tuli tunnetuksi edellisissä Idols-kisassa ja juuri hänen vuokseen minäkin aloin seuraamaan ohjelmaa. Painakaa nimi mieleen. AMANDA JENSSEN.

Lauantaina haudataan Engla, tiedättehän, se 10-vuotias tyttö, jonka sairas, ällöttävä ja pervo läskiukko surmasi. Tämä sama äklö on todettu murhanneen monen muunkin tytön. Oikeesti olen sitä mieltä, että kuolemanrangaistus olisi palautettava ! !
Englan hautajaispäivä on tiedossa, koska Ruotsin televisio lähettää sen suorana. Päätös on herättänyt kiihkeää keskustelua. Toiset ovat sitä mieltä, että kanava haluaa mässäillä surulla, toiset ihmettelevät miksi Englasta tehdään erikoistapaus, hän kun ei ole mikään valtiomies tai muu merkkihenkilö. Televisio on puolustautunut kertomalla, että aloitteen teki nimenomaan Englan vanhemmat. He kysyivät haluaako televisio olla läsnä hautajaisissa.
Ymmärrän vanhempia, ja ymmärrän myös televisiopäälliköiden päätöksen.
Jaettu suru lohduttaa.
Ihmiset järkyttyivät Englan kohtalosta, koska he ymmärtävät, että kuka tahansa tyttölapsi olisi voinut olla pervomurhaajan uhri. Heillä on oikeus jakaa Englan vanhempien surua.7.5 2008

Vaihteen vuoksi kommentoin kotimaan asioita.
Puukotuksesta vangitun Jukka Tolosen valokuvaa pitäisi käyttää huumeidenvastaisessa kampanjassa. Antaisikohan hän siihen lupaa? Se olisi hyvä teko.
Voisi saada monen nuoren pidättäytymään hörhöaineista.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori hyökkää Topi Sukarin Vihdin Ideaparkki-hanketta vastaan. Janne hei, anna yrittäjän yrittää!

Joku päästään seonnut 16-vuotias sadisti on työntänyt ilotulitusraketin kaverinsa suuhun. Mitä sellaiselle pitäisi tehdä? Kolme vuotta raskasta pakkotyötä, ankara vartija valvomaan työskentelyä. (Vangit ovat kuulemma hyviä siinä hommassa.) Eiköhän jätkä jättäisi moiset temput tekemättä tulevaisuudessa.

Tanja Karpela juttelee näköjään taas muusta kuin politiikasta, tällä kertaa synnytyksen jälkeisestä masennuksestaan. Tanja hei, ainakin minusta olisi kiinnostavaa kuulla sinun poliittisista mielipiteistäsi. Miksi et puhu niistä mitään??  Aloita jo!
9.5 2008

Tänään-listalla:

– Ikeaan Nillan kanssa. Sen jälkeen kävely.
– Osta Carolyn Cassadyn muistelmat "Off the road"
– Kahville tai oluelle Markuksen kanssa


        Ikea on Nillan ja minun yhteinen harrastuksemme. Ikea on kalustemaailman HM. Aina sieltä löytää jotakin pientä tarpeellista, eikä maksa paljon. Tietysti tähän liittyy ristiriitaisia tuntojakin. Halpistuotteet riistävät luontoa ja ihmisiä. Tätä tekevät toisaalta myös monet kalliit tuotteet. Tai no, kalliit tuotteet eivät välttämättä riistä ihmisiä, koska niiden tekijät saavat kunnon palkkaa ja he voivat tuntea ammattiylpeyttä. Mutta luontoa nekin riistävät. Puhumattakaan siitä, että niissä usein käytetään uhanalaisten eläinten nahkoja. Se jos mikään on väärin, helvetillisen väärin.
        Nyt jotain myönteisemmästä. Esimerkiksi Nillasta, joka on huippukiva tyyppi! Oikea nimi on Gunilla, joka kuulostaa ihanan vanhanaikaiselta. Nilla muutti pari vuotta sitten Floridasta Tukholmaan, mutta alunperin hän on kotoisin Vaasasta. Itse kuitenkin tutustuin häneen New Yorkissa. Nilla on mutkaton ja touhukas, myönteinen ja konstailematon ihminen. Miten sellaisia voisi kloonata enemmän maailmaamme?

        Carolyn Cassady on myös ansannt muutaman sanan. Hän on edesmenneen Neal Cassadyn vaimo, ja nyt tarttee jo olla hiukka kulttuurihistorioitsija tietääkseen kuka hän on. Tai sitten täytyy olla n. kuusikymppinen, joka nuoruudessaan seuraili, mitä Atlantin toisella puolella tapahtui.
No tavallinenki yleissistys riittää.
Neal-boy oli nk beat-sukupolven tunnettuja hahmoja. Varsinaisesti hän tuli tunnetuksi kavereittensa kirjojen kautta. Kaverit olivat nimittäin Jack Kerouac ja Allen Ginsberg. Kerouac kertoo legendaarisessa On the road-kirjassaan paljon Neal ja Carolyn Cassadysta.  (Neal kirjoitti kirjan The third generation, joka oli aika tylsä)       Mutta nyt, vihdoinkin, avaa suunsa myös Carolyn! Näin pari päivää sitten televisiossa hänen haastattelunsa, jossa hän totesi, että on väärin kuvitella, että beatsukupolvi olisi ollut joku kovin yhtenäinen porukka. Sitä se ei lainkaan ollut. Eikä suurimmalla osalla ihmisiä ollut aavistustakaan kuuluneensa mihinkään sellaiseen sukupolveen. Oli vain pieni ryhmä ihmisiä, jotka keksivät itselleen nimikkeen, jonka tekivät tunnetuksi. Loistava homma, että Carolyn on astunut esiin. Ilma pois tyhjänpäiväisiltä myyteiltä! Hyvä Carolyn!


        Entä kuka on Markus? No sehän on broidin ja mun lapsuudenkaveri, naapuri sekä broidin luokkakaveri, joka on pysynyt frendinä vuosikymmenien ajan. Viimeiset 20 vuotta hän on asunut Tukholmassa, jossa vetää menestyksellä liikelahjafirmaa. Hänen avovaimollaan Jennyllä on pr-toimisto. Viime matkamessuilla hänen toimistonsa järjesti Tapanin puhumaan Malediiveista. Välityshenkilöinä toimivat Markus ja minä. Tähän liittyy hauska tarina. Kerron sen ehkä myöhemmin.

        Tapani kyselee kovasti milloin palaan kotiin täältä Tukholmasta. Joo joo, ihan pian.
Mutta on tää kyllä aika ihana kaupunki!10.5 2008

Tukholmassa on hellettä, ja pian ovat Euroviisut (viikon päästä?)
Tässä Charlotte Perrellin blogi:

Sekä tietysti Teräsbetonin kotisivut:

Yöllä Ruotsi ja Venäjä tarjosivat LOISTAVAN matsin!
Ruotsi antoi kunnon vastusta vaikka lähes kaikki huippupelaajat ovat kiinni NHL:n otteluissa.
Tulos 3-2 silti harmitti. Se oli niin pienestä kii....Silti hyvä Ruotsi!
– Hei, tottakai olen Ruotsin puolella jos vastassa on Venäjä!
Jos vastassa on SUOMI, niin tietysti, naturligtvis, of course, mais bien sur, natürlich olen SUOMEN puolella!11.5 2008

Hyvää Äitienpäivää kaikille äideille!
Itse en tosin ole mikään innokas merkki- ja juhlapäiven viettäjä, minusta useimmat tällaiset päivät ovat pelkkä rasite, ja muutenkin kummallisia ja konstailevia. Ihmisille tulee stressi, että taas pitää ostaa lahjoja ja istua päivällispöydässä vetämässä napa killille. Ja syödä kymmenien lisäaineiden myrkyttämää, pahanmakuista ja lihottavaa täytekakkua.
Matsku on joskus todennut: "Äiti, sä et ole yhtään romantikko!"
Siihen ei ole vastaan sanomista.
12.5 2008

Luin Pär Lagerkvistin romaanin "Kääpiö". Vahvaa, säälimätöntä tekstiä. Vähän kuin uutissivut...Täytyy lukaista Lagerkvistin muutkin teokset. Edellisestä kerrasta onkin jo kauan aikaa. Luin 12-vuotiaana Barabbaksen. Se oli synkkää luettavaa, muistan kirjan uponneen mieleen aika hyvin.

"Pärre" sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon 1951. Tuon saman palkinnon on saanut eräs toinenkin loistava ruotsalainen kirjailija, Harry Martinson. (Se, että on saanut Nobelin tai mun palkinnon ei välttämättä tarkoita, että kirjailijan kirjat olisivat niin kummoisia. Siitä huomautus.) Martinsonin tunnetuimpia teoksia on runoeepos Aniara, jota en kuitenkaan suosittele koska juuri siitä en pidä ollenkaan.
Sen sijaan suosittelen koko sydämestäni Nokkoset kukkivat-kirjaa (Nässlorna blomma), joka kertoo kirjailijan lapsuudesta. Kartoittaa hyvin ruotsalaista yhteiskuntaa ja elämää sotienvälisenä aikana.
Voisi loppua suomalaisten ikuinen itku siitä, miten ruotsalaisilla on aina ollut niin helppoa.13.5 2008

Miksi suur-Helsingin alueella halutaan pitää kiinni huonoista liikenneyhteyksistä?
Espoo jarrutteli vuosikymmenet metropäätöstä...älytöntä!!
Nyt Helsingin valtuusto on haudannut keskustunnelin rakentamista. Pöntöt!

Täällä Ruotsissa jalkapallon pian alkavat EM-ottelut saavat jopa enemmän palstatilaa kuin jääkiekon MM-kisat. Suurin tähti on tietysti Zlatan...

Nilla, jota kehuin muutama päivä sitten, kutsui juhannukseksi mukaan Mona ja Sven Tumban kesähuvilalle. Tumba on Ruotsin entisaikojen suuria lätkätähtiä : )14.5 2008

Tukholman Grand hotel aloittaa ensimmäisenä Ruotsissa julkiset samppanja-aamiaiset.
Kuulostaa ehkä hienolta, mutta todellisuudessa se on yksinomaan turhaa ja typerää. Tiedän, koska olen käynyt pari kertaa sellaisella. Alkoholi heti aamusta on vain ja ainoastaan äklöä. Aamiaispöydästä noustessa olo on väsynyt, ja veltto eikä pirteä kuten pitäisi. Ketkä muut kuin alkoholistivat kaipaavat samppanjaa aamiaisekseen??
Monet luksusjutut ovat muutenkin ylimainostettuja. Kuten viiden tähden hotellit.
Neljä tähteä on täydellistä, viisi liikaa. Viisi tähteä tarkoittaa käytännössä sitä, että koko ajan on joku kyselemässä ja tarjoamassa apuaan, eli häiritsemässä. Ja koko ajan pitäisi olla taskussa ylimääräisiä seteleitä tunkemaan auttajien käteen. Ellei koko ajan hymyile, kiittele ja tunge rahaa kaikille auttajille, tuntee itsensä tosi tylyksi ja epätervetulleeksi öykkärivieraaksi.
Ja siitä ilosta pitäisi vielä maksaa!

002F1F25-00802DB5.jpg002F1F25-00802DB5.jpg002F1F25-00802DB5.jpg002F1F25-00802DB5.jpg

Hesari arvosteli pari päivää sitten Lena Linderborgin loistavan ensikirjan Sex, sprit och Kulturfonden. Ihmettelen, ettei kriitikko mainitse ollenkaan miten HAUSKA Lenan kirja on. Lena on sananikkari vailla vertaa. Hänessä on sekin etu, ettei hän suhtaudu itseensä yhtä tärkeästi kuin toimttajat ja kirjailijat  yleensä. Nyt pitäisi vain saada Lena lämäyttämään lisää kirjoja myyntitiskille. Hänen tekstinsä parissa vihtyy!
vaww.hs.fi/kirjat/artikkeli/Suomenruotsin+sielua+etsimässä/HS20080512SI1KU029bb

002F1F25-00802DB5.jpg002F1F25-00802DB5.jpg002F1F25-00802DB5.jpg002F1F25-00802DB5.jpg

Saan hyvät fiilarit aina kun televisiosta tulee erään vakuutusyhtiön mainos. Musiikkina on nimittäin Gary Numanin CARS!
15.5 2008

Tänään kirjoitin blogini ruotsinkielellä. Löytyy siis Blogg-failin alla. Hyviä lukuhetkiä : )

002F1F25-00802DB5.jpg002F1F25-00802DB5.jpg002F1F25-00802DB5.jpg002F1F25-00802DB5.jpg

Lyhyesti kuitenkin päivän asioista. Viime päivinsä on ollut kummallinen hedari, joka on vetänyt aika voimattomaksi. Onkohan tämä joku uuden ajan viirus, joka ei ilmene perinteisenä flunssana, vaan tekee vain olon heikoksi ja pään ja lihakset kipeiksi?
Otin kunnon annoksen kipulääkkeitä ja lähdin niiden voimin illansuussa katsomaan Matskun musiikkiluokan esityksiä koululla.  Oli tosi hauska nähdä miten hyvällä fiilarilla melkein kaikki vetivät osuutensa. Loistotyyppejä!  Jokainen oma persoonallisuutensa. Matsku pitää erittäin paljon luokkatovereistaan, hän sanoo suorastaan rakastavansa heitä. Ja täytyy myöntää, että porukassa tuntuu olevan erittäin hyvä yhteishenki. Kaikki sparrasivat aivan ihanasti toisiaan. Jo pelkästään siitä tuli hyvä ja lämmin olo.
Matsku oli illan viimeinen esiintyjä ja oli valinnut itselleen Tomppa Jonesin kappaleen I who have nothing. Hyvin hän sen veti!
Ilta piristi. Oliskohan olo parempi jo huomenna?

[Bild:IMG_2581.jpg]IMG_22582.jpg

Matskun luokkakaverit Hannes, laulu, ja Sanni, kitara, esiintyvät.
18.5 2008

Tänään oli taloyhtiön pihatalkoot. Jokaisen huushollin on osallistuttava, tai muuten on maksettava 250 kruunua. Otin asian puheeksi muutama päivä sitten Matskun kanssa. Olin sitä mieltä, että hän edustaisi meitä. Viime päivät ovatkin sitten olleet täynnä "draamaa" ja vilkasta keskustelua siitä, miten väärin on lähettää hänet yksin pihatöihin. Minun vasta-argumenttini on ollut, ett hoidan kakki pyykkimme. – Nyt ymmärrän, miksi et ole pyytänyt minua tiskaamaan viime aikoina! Olet suunnitellut ja juonitellut jo viikkoja, että lähetät minut talkoisiin, Matsku huudahti vielä eilen illallakin tuohtuneena.
....No niin. Nyt talkoot ovat ohi, ja kotiin palasi erittäin hyväntuulinen, iloinen ja punaposkinen tyttö. Talkoot olivatkin hauskat! – Voisin tehdä jotain tämäntapaista kesätyötä, Matsku sanoi innostuneena.
Äiti on tyytyväinen : )

20.5 2008

Pakko yrittää keskittyä kirjan valmiiksi saattamiseen, vaikeinta on jaksaa istua koneen ääressä, niska tulee niin pirun kipeäksi. Helpotusta tuo - yllätys, yllätys, jalkahieronta! Olen löytänyt loistavan jalkahierojan, Lan-nimisen, 34-vuotiaan taimaalaisnaisen. Hyvä jalkahieronta on taidelaji, se ei keneltä tahansa onnistu. Hyvä hieroja on kullan arvoinen!
Muutama vuosi sitten kävin niska- ja hartiakipujen vuoksi fysioterapeutilla. Ei ollut mistään kotoisin!

21.5 2008

Suomessa tuulee, mutta pysyköön hallitus sentään koossa. Tottakai ehdokkaat ovat ottaneet vastaan vaalitukea jos sellaista kerran tarjotaan. Ilmoituksiin ja mainontaanhan ne rahat uppoavat, ei niitä taskuihin tungeta.

Kyösti Kakkosen vuorineuvos-anomus herättää tunteita. Ministeri Raimo Ilaskivikin (oikealta nimeltään Hämäläinen, eikä koskaan toiminut minkään hallituksen ministerinä) jyrisee aiheesta Uuden Suomen kolumnissaan.
Hän on huolissaan titteleiden inflaatiosta.
Minun mielipiteeni on toinen.
Sehän on vain hyvä, että turhat ilmat päästetään taivaan tuuliin. Mitä tuollaiset tittelit ovat muuta kuin tärkeilyä? Siitä vaan jakamaan niitä kaikille, jotka niitä janoavat! Sitten kun korttelit täyttyvät erinäköisillä kauppa- ja vuorineuvoksilla, voidaan alkaa myymään huippuvuorineuvos- ja pilvenpiirtäjätitteliä. Ja sen jälkeen hypersuperhuippuneuvos-titteleitä. Tai miksei suoraan merkittäväntärkeäkansalainen-titteleitä? (joo, nää oli vähän tyhmiä, keksikää parempia!)
Antaa tuulla vaan!

002F1F25-00802DB5.jpg002F1F25-00802DB5.jpg002F1F25-00802DB5.jpg002F1F25-00802DB5.jpg

Kävin tänään kiropraktikolla kipeän niskani kanssa. Se oli naapurin Anette, joka suositteli Kungsgatanilla sijaitsevaa vastaanottoa (Kungsgatan 29, 5. krs ; ). Ja kyllä rusahti kun kaveri lykkäsi nikamia paikoilleen!
Ensi viikolla on uusi aika. Olenko vihdoin ja viimein löytänyt apua jatkuvalle kivulle ja tuskalle?
Suhtaudun luottavaisesti. On sitä kipua kestettykin. Hartia-alueiden pirullinen vihlonta alkoi jo 7-vuotiaana aloittaessani koulunkäynnin. Ja siitä asti särky ja jomotus on jatkunut enempi tai vähempi yhtäjaksoisesti, koko elämän siis. - Kivuton tulevaisuus? Onko sellaista? ?

22.5 2008

Euroviisujen parhaat semifinaaliehdokkaat tänään: Ruotsi, Kroatia ja Tanska!
Eikä Maltan Vodkakaan ole niin huono kuin haukuttiin...
Portugalin laulaja näytti nopeasti katsottuna Taljankan Anja Tyrväiseltä. : )Myös Portugalin ehdokas kuuluu parhaimistoon.

...On kyllä upeeta, että on tällaisia yleiseurooppalaisia festivaaleja, ja että koko Eurooppa todellakin on mukana.
Montako vuotta on Neuvostoliiton hajoamisesta, taitaa olla 17 vuotta? Ja vieläkin iljettää!!

***********************

On ollut erittäin mukavaa jäädä kerrankin vähän pidemmäksi ajaksi Tukholmaan, päästä kunnolla elämään arkea täällä, eikä heti syöksyä takaisin Suomeen. Espoo on ihan mukava paikka, mutta en tunne mitään pakonomaista tarvetta könöttää siellä ihan koko ajan ; ) Joku kysyi, miten pojat pärjäävät siellä. No hyvin tietysti. Edvardin luona käy päivittäinen kaveripiiri: Late, Immu, Niki, Lassi, Jere ja tiettenkin Martsi. Autotalli muutettiin treenikämpäksi pari vuotta sitten, ja sen suosio on pysynyt vakiona. Välillä käydään hakemassa keittiöstä ruokaa.

Tapanilla on tänään levytys. Siitä enemmän myöhemmin.

Itselleni on muodostunut tietyt rutiinit täällä. Ensin päälle 42-tuumainen plasma-telkkari , sitten kahvikeitin, netistä tsekkaan Suomen kuumimmat uutiset ja keskustelunaiheet. Joka aamupäivä katson muun puuhailun ohessa Oprah Winfrey-shown, näkyykö se edes Suomessa?? En muista. Hän ON LOISTAVA, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Ostin joskus Nykissä hänen lehtensäkin, hänellä on siis oma nimikkolehti, ja sekin on erittäin hyvä! Oprahin vaikutus on valtaisa Jenkeissä. Obamankin kannatusluvut nytkähtivät heti ylöspäin Oprahin ilmoitettua kannattavansa häntä pressaksi.
Toinen suosikkiohjelma, joka tulee päivttäin heti Oprahin jälkeen on Rachel Ray. Hänen showtaan Suomessa ei mielestäni ainakaan näe? Sanokaa jos olen väärässä. Loistava persoona hänkin.
Ennen Oprahia tulee Days of our lives, jota on oudon kiehtovaa seurata. Kysyin Matskulta tunteeko hän tällaista sarjaa. – Se on se, jota mä aina katsoin  7-vuotiaana, Matsku nauroi. Sä et voi olla tosissasi, että sä katsot sitä!
Joo, kyllä mä sit ihan mielelläni seuraan. Tapittihan Ingmar Bergmankin aivan innoissaan Dallasta ja Dynastiaa.

Puuhailtuani aikani, alan kirjoittamaan. En jaksa istua hirveän kauan, vaan lähden kuntosalille. Worldclass. Kiva sali. Kattokaa vaikka ite: www.worldclass.se
Itse asiassa katson joskus osan päivän tv-ohjelmista siellä, sllä jokaiseen pyörään, juoksumattoon ja step masteriin on kytketty oma televisio. Like it!
Worldclassin Kungsholmenin sali, jossa minä käyn, on entinen Stickan Andersson omistama Polar Studio, jossa Abba on tehnyt kaikki levytyksensä. Tässä samassa studiossa ovat levyttäneet myös Mick Jagger, Phil Collins ja ah, Jimmy Page! Ei siis mikään ihme, että salissa on hieman maaginen tunnelma...

Kuntosalin jälkeen välipala ja sitten taas kirjoittamaan. Ja sen jälkeen kaupungille tuulettumaan.
Siinä se päivä on pulkassa. Illat haluan olla kotona. Lukea hyvää kirjaa, aikaisin nukkumaan. Terveellisiä elämäntapoja.

Olen myös muistanut pitää yhteyttä ulkomailla asuviin suomalaisystäviin, kuten esim Los Angelesissa asuvaan Anne Nordaan ja Leena Scuttiin New Yorkissa. Molemmat aivan ihania ihmisiä! Anne on loistava valokuvaaja, minkä voitte todeta itsekin hänen kotisivuillaan: www.annenorda.com
Leena Scuttiin tutustuin monta vuotta stten Scandinavia-housessa, jonka jälkeen tapasimme muutamilla päivällisillä ja sitten aloimmeki pitämään yhteyttä! Leenan mies Der Scutt on erittäin arvostettu arkkitehti, hän on suunnitellut mm Trump Towerin Fifth Avenuella, ja paljon, paljon muuta. Check it out! www.derscutt.com


23.5 2008

Aika surkuhupaisaa seurata Suomessa muhivaa suurta "vaalirahaskandaalia". Kukaan ei ole tiennyt mistään mitään, kukaan ei ole ketään tuntenut, kukaan ei ole ollut selvillä asioista... Isot miehet tärisevät pelosta. Tekisi mieli huutaa: - HEI, ONKO SIELLÄ YHTÄÄN AIKUISTA PAIKALLA?
24.5 2008

Satuin lukemaan tänään Aarno Laitisen viikon vanhan kolumnin Iltalehdessä, jossa hän taas kerran vuodattelee iänikuista vihaansa ruotsinkieltä ja ruotsinkielisiä kohtaan. Ruotsinkieliset kun ovat kuulemma aina vastustaneet kaikkea suomenkielistä. Voi hemmetti, mitä tietämättömyyttä! Tai oikeastaan tietämätöntä teeskentelemistä. Koko fennomaaninen liikehän oli nimenomaan ruotsinkielisten perustama ja ajaama! Itse pääfennomaani J.V. Snellman ei edes osanut suomea!! Ja muistakaa toki, että Eino Leinokin oli ruotsinkielinen ja alunperin ruotsalaisniminenkin! Vai vastusti hänkin kaikkea suomenkielistä?
Vastustanko minä suomenkieltä ja kaikkea suomalaista kirjoittamalla blogiani ruotsinkielisenä suomenkielellä?

Ei ole ihme, että Suomessa on niin paljon henkistä pahoinvointia kun koko ajan täytyy olla vihaamassa ja vastustamassa. Ja vihaa pidetään monessa porukassa jotenkin hienona ja älykkömäisenä piirteenä! Viha osoittaa muka kriittistä ajattelua. Siis muka.
Viha sairastuttaa ja myrkyttää. Sitä viha tekee.

Muutenkin on erikoista, että Suomessa aina jaksetaan haukkua Ruotsia. Ruotsissahan ei vastaavasti haukuta Suomea ja suomalaisia.

Tänään katson Euroviisut ja kannatan yhtä kiihkeästi sekä Teräsbetonia että Charlotte Perrilliä, sekä tietysti illan muita hyviä ehdokkaita, kuten mm. Portugalia ja Kroatiaa.  Charlottehan on voittanut kerran aiemmin Euroviisut, muistaakseni vuonna 1999. Silloin hänen nimensä oli Charlotte Nilsson. Silläkin kertaa hänen kilpailunumeronsa oli 15, aivan kuten tänään.

...Täytyy soittaa tästä Tapanille, ja kysyä miten eilinen keikka Esavuorella meni. Sekä tietysti keskustella suomalaisista kohu-uutisista. Sukarin Topi on ollut kunnon tuuletuksessa, kaikkine puukotusoikeudenkäynteineen ja vaalirahoituksineen. Joku kysyi, mitenhän Topi on ottanut tilanteen. Sen verran mitä Topia tunnen uskoisin, että hän voi yhtä hyvn kuin aina muutenkin. Hänhän on sellainen iloinen ja huoleton veikko.

Eero Heinäluoma on ehdottanut Paula Siimestä presidenttiehdokkaaksi. Ei mikään hullu idea.

**********

Ja nyt arvioimaan Euroviisuja!!

Romania: Hyvä! Mies laulaa upeasti, nainen vähän heikommin.
Iso-Britannia: Mitäänsanomaton.
Albania: Hyvä!!
Saksa: Tylsä!
Armenia: Hyvä!!
Bosnia-Hertsegovina: Tylsä!
Israel: Kuulosti naiselta, mutta olikin kundi. Hyvä soundi äänessä! Israelilla on joka vuosi hyvä biisi.  (ai niin, paitsi viime vuotinen Push the button...)

Suomi: Wau, mitkä urokset ja soundit!! Huh-hah! (Reetun Djungis Khan alike) Loistava suoritus!!!

Kroatia: Biisin alku tuo mieleen Junnun Uskon huomispäivään....Sitten se muuttuu mustalaismusiikintapaiseksi. Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen! Kokonaisvaikutelma: suomalainen! Oi niitä aikoja! Hyvä!!

Puola: Hiton tylsä. Missä kaukosäädin? Ääni hiljemmalle! Nainenhan ei osaa laulaa! Ei ainakaan hyvin. Mutta rusketus ja vaaleat hiukset ovat upeat.

Islanti: Dynaamista homppeli-diskoa.

Turkki: Jaahas, nyt tulee taas jättipotti Saksalta, ja vain sen takia, että Saksassa asuu niin paljon turkkilaisia. Boring!

Portugal: Laulaja tuo habituksellaan edelleenkin mieleen Anja Tyrväisen ; ) Biisi tuo refrengin kohdalla vahvasti mieleen jonkun vanhan hienon kappaleen, mutta minkä?? Joo, tästä pidän!

Liettua: Hai hai hou, no joo. "We will steal the show." Vähän samaa jekkua kuin toissavuotisessa We are the winners. Sääli, että oli niin paljon jytkettä, saattaa viedä tenhoa pois seuraavalta biisiltä: Ruotsilta!

Ruotsi: Hyvin meni, Charlotte!!!!! Biisissä on kiva Boney M-syntikkatausta. Jessus, että ruotsalaiset ovat jännittäneet Charloten esitystä. Samaan tapaan kuin suomalaiset Leijonien MM-kisojen loppuottelua.

Tanska: Jotenkin tykkään....All night long...Joo!

Georgia: Hyvä alku, refrengi heikompi. Kaikki paitsi refrengi hyvää. Taino, on se refrengikin ihan hyvä. Peace will come.

Ukraina: Jaahas, tämä on se toinen hopeaminimekkoinen. Jos nää olisi missikisat, vottaja olisi tässä. Ja onhan laulussa ja refrengissäkin tenhoa! Ai ai, vaarallinen kilpailija Charlotelle.

Ranska: Sebastien Tellier. Joo, tästä tykkään. Miellyttävää kuunneltavaa!!! Erittäin nasta paketti!

Azerbajdzjan: Ei apua...

Kreikka: Äh!

Espanja: Tuo mieleen jonkun lastenlaulun. Ihan vitsikäs, jollain lailla.

Serbia: Kaunista.

Venäjä: Onhan tuo ihan hyvä. Ei sitä voi kiistää. Ei tosin läheskään yhtä hyvä kuin ne viimevuotiset likat ja Song number one (menikö nimi oikein?)

Norja: Ihan OK.

Noniih, nyt jännittämään lopputulosta!!

Onnea Venäjä! Menestystä kilpa-areenoilla on viime aikoina riittänyt kun Venäjä voitti lätkänkin MM-kullan!  : )

Sunnuntai 25.5 2008

Juteltiin Tapanin kanssa yöllä. Hän oli katsonut kotona Euroviisut ja jopa äänestänyt! Nimittäin Norjaa. Charlotte Perrelliä hän kommentoi: – Se oli semmosta tavanomaista steriiliä ruotsalaispoppia.
Myönnän tietäväni mitä hän tarkoittaa. Itse äänestin BWO:n Lay your love on me-kappaletta euroviisuihin. Mutta kuunneltua Heroa viime viikot aloin pitämään siitä yhä enemmän. Tottakai se olisi ansainnut sijoittua paremmin.
Silti on kyllä erittäin nasta katsoa ja kuunnella entisen itäblokin maiden esityksiä. Euroviisut on ainoa foorumi jossa kaikki Euroopan maat pääsevät näkyviin samassa yhteydessä (tai ainakin ne jotka selvinneet finaaliin).

Entä mikä on kaikkien aikojen paras euroviisubiisi? Oma ylivoimainen suosikkini on Dansevise, Tanskan voittokappale 60-luvulta. Se on koko ajan ollut mukana iPodissakin. Siinä on jotain aivan mielettömän ihanaa, jota kuunnellessa tulee aina hyvät fiilarit.
Muita suosikkeja ovat takuvarmojen Hard rock hallelujahin ja Waterloon ohella kolme biisiä viime vuodelta Helsingistä, nimitäin Venjäjän, Ukrainan ja Ruotsin.
Ja sitten ehdottomasti myös Toivo Kärjen Aurinko laskee länteen, joka sijoittui viimeiseksi.

Tänään vietetään täällä Ruotsissa äitienpäivää. Mä pyydän Matskulta lahjaksi sitä, että mennään kävelemään Drottningholmiin. Hän saa kernaasti ottaa mukaan luokkakaverinsa Mathiaksen, joka muutenkin oleskelee meillä aika tiiviisti. Oikein kiva kaveri onkin.
Maanantai 26.5 2008

Eilisen iltapäivälehdissä surkuteltiin suuresti Charlotte Perrellin huonoa sijoitusta (18.) Euroviisuissa. (Ruotsissa iltapäivälehdet ilmestyvät myös sunnuntaisin, ja mukana on oikein hyvät viikkolehdentapaiset neliväriliitteet.) STACKARS CHALOTTE, kuului Aftonbladetin lööppi. Expressenin etusivu täyttyi tekstillä: "Charlotten hermoromahdus yöllä", mikä oli ällöttävän llkeä ja myös harhaanjohtava otsikko. Kyse oli ollut vain siitä, että Charlotte seuratessaan äänestystä ei lopulta pystynyt kuin nauramaan. Hän on viime viikot kiertänyt Eurooppaa promoamassa biisiään, ja sijoittanut valtavan määrän omiakin rahoja matkustamiseen, edustuspuvustoon, stailistiin...Kolmen viikon ajan hän on nukkunut vain neljä tuntia yössä, koska kaikki aika on mennyt haastatteluihin ja pr-tilaisuuksiin. Ja silti tulos on lähes nolla. Voiko siinä tilanteessa enää muuta kuin itkeä tai nauraa? Onneksi Charlotte sentään nauroi. (Huomaatte, miten täysillä olen itsekin mennyt mukaan Charlotten kamppailuun, tätä se tekee kun viipyy Ruotsissa riittävän pitkään....; )

Tänään pähkäillään lehdissä jo tulevaisuutta. Kuka haluaa enää mukaan Euroviisuihin kun ei ole enää juurikaan toiveita menestyä kun itä-eurooppalaisia maita on nykyään niin monta ja ne kaikki vaan äänestävät toisiaan? Mutta Lordihan voitti toissavuonna! Eli kyllä Pohjolan maa voi edelleenkin pärjätä, jopa voittaa.

Jos missään kilpailussa, niin nimenomaan Euroviisuissa voittaminen ei ole tärkeintä. Itse kilpailun olemassaolo on jotakin aivan suurenmoista. Mikä yhdistää Euroopan paremmin kuin Euroviisut? Ja hauskaksi kilpailun – vai pitäisikö sanoa musiikkifestivaalin– tekee se, että sinne voi lähettää melkein minkälaisen ehdokkaan tahansa. Kaikkien ei tarvitse olla samasta muotista valettuja, kuten vaikkapa tyhmissä missikisoissa!

Illalla
Sharon Stones on tänään puhunut Tukholmassa aidsin uhkasta. Tv-kuvasta päätellen hän lähti puhetilaisuuden jälkeen syömään Stallmästargården-ravintolaan. Stonesin haastattelun voi kuunnella myös netissä. www.svt.se/abc
Tällä viikolla Ruotsin pääkaupungissa lappaa muitakin kuuluisuuksia. Tänne tulee sekä USA:n ulkoministeri Condolezza Rice että YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon. Itse ajattelin käydä kuuntelemassa Peter Singeriä, maailmankuula filosofia ja eläinten oikeuksien vahvimpia puolustajia.
Eläinten huono kohtelu on aina herättänyt allekirjoittaneessa voimakasta pahoinvointia. Inhottaa myös kuunnella lässytystä siitä, miten ei pidä ajatella eläinten oloja koska niin moni ihminen elää huonoissa oloissa. Tottamaar elää, ja pahemmaksi menee kun koko planeetta on tuhoutua ihmismassojen alla.


27.5

Matsku sanoi äsken minulle: "Äiti, mä olen kiitollinen siitä, että sä veit mut viime kesänä Roomaan. Oli ihana nähdä ne kaikki vanhat rakennukset. Se oli hieno kokemus"
Olimme nimittäin viime kesänä Matskun kanssa INTER-RAILILLA. Yhdessä. Ilmat olivat huonot niin Suomessa kuin Ruotsissakin, satoi ja oli kylmä, ja Euroopassakin oli epävakaista. Mutta ei ihan kaikkialla.
Ensin lensimme Müncheniin, jonka pitkään olin halunnut esittää Matskulle. Rakastin nimittäin Bayernia ja haluan vielä oppia kunnolla saksan kielenkin. Joka päivä kävelimme aamusta iltaan. Koko ajan löytyi uusia, lähes maagisen upeita alueita. Münchenissa kaikki toimii saksalaisella tarkkuudella, ja huom, mitä tärkeintä REHELLISYYDELLÄ, mutta silti mentaliteetti on vapauttavan rento ja välitön.  Matskun mielestä München tuntui pikkukaupungilta vaikka se oli niin iso. Hyvin havaittu.

Kerron samalla vähän lisää kun kerran pääsin vauhtiin.
Münchenissä ostimme inter-railkortit, sanoin Matskulle että nyt panostetaan vähän parempaan ja ostin liput ensimmäiselle luokalle. Otimme tuliteräisen, huippunopean junan Pariisiin, ja matka kesti vain vähän yli kolme tuntia. Näkymät yläkerran ikkunasta olivat : tietenkin upeat!

Pariisissa olimme kolme päivää, sitten alkoi sataa ja sanoin Matskulle, että eiköhän mentäisi eteenpäin. Lähdimme Nizzaan. Jälleen huippunopea juna. Matkustusaika kolme tuntia. Nizzan jälkeen seurasi A:lla alkava rannikkokaupunki Italiassa, en nyt muista nimeä, mutta sitten seurasivatkin Milano ja Rooma. Ja sen jälkeen Zürich. Sitten Hampuri, josta edelleen Köpiksen kautta Malmö´seen, jossa yövyimme. Ja seuraavana päivänä saavuimme junalla Tukholmaan.
Olimme muutaman päivän täällä ja palasimme Suomeen. Että sellainen matka.


PS! Käykää katsomassa "Ajankohtaista"-fajlia! Olen lisännyt muutaman kuvatekstin, jotka kannattaa lukea. Herkullista tietoa suomalaisesta julkkishistoriasta ; )

Tapanin olisi hyvä saada oma blogi. Ainakin minusta olisi hauskaa jos hän kirjoittelisi sellaista. Siinä on tosin iso haaste. Saada Tapani käyttämään tietokonetta, nimittäin. Hänellä on oma sähköpostiosoite, mutta eihän hän koskaan käy tarkistamassa postiaan. Annoin muutama vuosi sitten hänelle vanhan IMacini, mutta ei hän siihen koskenut. Edvard kokosi hänelle oman PC:n. Siinä se on jököttänyt pöydällä. Joskus hänelle lähetetään sähköpostia mutta sen lukemiseen hän aina tarvitsee ulkopuolista apua. Jonkun, joka avaa hänelle koneen ja klikkaa viestin esille. Muutaman kerran hän on vastaillut itse postiinsa. Näky kun hän istuu koneen ääressä ja etsii pitkään jokaista kirjainta näppäimistöltä, on aika suloinen. Välillä kuuluu aina ÄÄH! Sitten seuraa kysymys: - Tuli väärä kirjain, miten mä saan sen pois? Tai: – No nyt tää teksti hävisi kokonaan! Eiks kukaan muu voi kirjoittaa tätä? Ei tästä tule mitään!

Jos kellekään niin Tapanille olisi aikoinaan sopinut oma blogi aikoinaan. Hänellä kun tuppasi ainakin ennen vanhaan olla kovastikin mielipiteitä asioista. Blogissa hän olisi päässyt purkamaan ajatuksiaan. Sääli, että tämä on vasta niin uusi keksintö!Torstai 29.5 2008

Kiropraktikko on saanut kipeän niskani kuntoon! Mikä taivaallinen tunne! Olen käynyt hänen käsittelyssään kaksi kertaa ja tänään menen jälleen. Myös ensi viikolla kaksi kertaa. Sen jälkeen tarvii enää käydä kerran kuukaudessa tsekkauttamassa, että nikamat ovat paikoillaan eivätkä puristuksesa. Nyt keskityn kovasti hyvään ryhtiin ja vasinkin pitämään niskan ja kaulan mahdollisimman suorana. Ei siis pidä luulla minun tulleen ylpeäksi kulkiessani pää pysyssä ; )  Hyvä ryhti estää niska- ja hartiakivut.

Olin pari päivää sitten yhteydessä tuttavaani, joka vaiktti häkeltyneeltä Jyrki Hämäläisen testamenttiin liittyvistä asioista. Eivätkö nämä testamenttiasiat tulleet jo selväksi? Täytyy pirauttaa Harri Piitulaiselle ja kysyä, mitä siellä oikein tapahtuu.

1872008_03203_0.png1872008_03215_1.png1872008_03215_1.png1872008_03215_1.png

        Sinkkuelämää-leffa on saanut neljä tähteä! Cool! Allekirjoittanut on kuulunut kaikki nämä vuodet sarjan uskollisiin ihailijoihin. Mikä ettei, kun se kerran on niin MIELETTÖMÄN hyvä. Inhorealismia ja rohkeutta hienossa kuorrutuksessa. Ja Samanthan nuori poikaystävä on niiiiin qute. Nuoret kundit, ottakaa mallia Smithistä! (En myönnä, että olisi oma lehmä ojassa)
Carrie vaihtaa kuulemma vaatteita yli 70 kertaa leffan aikana. Tää puoli on allekirjoittaneesta vähän turhaa. Tuollainen vaatteiden vaihteluha menee jo maanisuuden puolelle. Mikä on viesti naisille? Että kolme kertaa päivässä, vähintään, on vaihdettava outfit. Äh, ei mitään järkeä. Todella!
Kaikki haluavat identifioitua Carrieen. Mun mielestä Samantha on paljon särmikkäämpi ja hauskempi. Carrie on vähän lässy, anteeksi vaan kaikki Carrien ihailijat.

1872008_03215_1.png1872008_03215_1.png1872008_03215_1.png

Tukholman Dramatenilla, kuten hienoilla teattereilla yleensä, on jokin pakkomielle ja päähänpinttymä pitää sinnikkäästi Shakespearia ohjelmistossaan. Ja miten tylsiä Hamlet ja muut ovatkaan! Monet television saippuasarjoista käsittelevät samat asiat huomattavasti viihteellisemmin ja kiehtovammin!! Herrajumala, miten paljon turhia asioita ylläpidetään pelkän paskantärkeilyn ja turhamaisuuden vuoksi!

1872008_03215_1.png1872008_03215_1.png1872008_03215_1.png

Tänään ei tarvi varmuuden vuoksi ottaa jakkua kaupungille! Lämpötila nousee iltapäivällä jopa 28 asteeseen!
Eilen ostin askelmittarin. Tarkoitus on ottaa päivittäin 20 000 askelta. Eilen ylsin vain vaivaisiin 15 000 askeleeseen. No. riittäköön sekin päivän annokseksi. Ainakin näin alussa.)
31.5 2008

Tapani odottaa meitä kotiin Suomeen ensi viikon alkupuolella, mutta minä haluaisin mielummin hänet tänne! Tukholma on kukkeimillaan, koko kaupunki pienessä juhlatunnelmassa. Ilmat ovat mahtavat, nurmikot täynnä auringossa paistattelevia nautiskelijoita. Kaikkialla ulkokahviloita ja iloisesti pulputtavia ihmisiä. Haen joka päivä Matskulle ja itselleni salaatit ja terveysjuomat Östermalmshallenista.

Westendissä naapurin Amandalla ja Selindalla on tänään valkkarit, ei siis ylkkärit, vaan valmistujaiset. Niin ne vuodet menevät. Eihän siitä ole kovinkaan kauan kun tytöt leikkivät Matskun kanssa heppaa meidän takapihalla, ja ainakin Matsku oli edelleen kurahousuissa! Tapani kyseli minulta eilen vähän huolissaan, että mitä voisi viedä tuliaiseksi valmistujaisiin. Hän ei ole tottunut edustamaan tämän tapaisissa tilaisuuksissa yksinään. Voiksinne viedä kukkia? hän kysyi. Kortit hän haki eilen Stokkalta. Valitsin sellaiset nätit, 1800-luvun taiteilijan taulukuvat, hän selosti.

Muuten Tapani on kuulostanut viime päivinä oikein pirteältä. Nukkunutkin paremmin. Eilen aamulla Hjeltin Pekka oli tosin herättänyt hänet soittamalla jo ennen aamuyhdeksää. Mutta sillä oli asiaa, Tapani sanoi. Pekka oli nimittäin aina yhtä ystävällisenä ja avuliaana tulossa hakemaan ruohonleikkurimme viedäkseen sen isolla pakettiautollaan huoltoon. Pekka on erikoismies. Ja sitä paitsi myös Jukka Puotilan hyvä ystävä.

Luin jostain, että joku netin keskustelupalstojen törkykirjoittaja on saanut kaksi ja puoli vuotta vankeutta kunnianloukkauksesta. Kaverin nimikin on julkaistu vankilatuomiouutisen yhteydessä. Aivan oikea päätös. Näitä vankilarangaistuksia saattaa tulla lähiaikoina enemmänkin!