web stats
Nina af Enehjelm

Nina af Enehjelm

Kysymyksiä ja vastauksia

Hei, eksyin blogiisi jo jokin aika sitten. Mielenkiinnolla seuraan sitä melkein viikoittain.

Eräs asia kiinnostaa minua; 30 vuotta sitten lukiolaisena sain tehtäväksi kirjoittaa tutkielman kotikuntani kuuluisuuksista, yhdestä sellaisesta. Hämeenlinnassa sellaisia
riitti muillekin, joten päätin löytää syntymäkotikuntani Janakkalan henkilöistä jonkun kiinnostavan. Muistaakseni soitto Turengin kirjastoon auttoi minut
löytämään kirjailija Helen af Enehjelmin... onko hän sinulle läheistä sukua. Olet itse kirjallisesti lahjakas, muttet ole maininnut häntä ollenkaan blogissasi.
Muistan vieläkin hänen ihanan kuvauksensa maalaiselämästä; Aurinkoista arkea sekä muutaman ruotsinkielisen kirjan, esim. Promenad med favoriter...
Oletko kenties perinyt taitosi kirjoittaa häneltä?
Terveisiä täältä Hauholta, Hämeen sydänmailta ja Hella Wuolijoen maisemista... Anja


Kirjailija Helen af Enehjelm oli isoisäni veljen Erik af Enehjelmin vaimo. Helen oli syntyjään kalifornialainen. Kaliforniassa Erik ja Helen olivat myös toisiinsa tutustuneet ja rakastuneet. Muutettuaan Suomeen Helen oppi aika nopeasti puhumaan sekä ruotsia että suomea. Hän säilytti loppuun asti aivan ihastuttavalta kuulostavan, aika voimakkaan kalifornialaisen aksenttinsa. Kaikki kirjansa hän kirjoitti ruotsin kielellä. Erik ja Helen juttelivat usein keskenään englantia. Se oi jäänyt heille tavaksi nuoruuden vuosilta.

Ps. Terveisiä Hauhoon! Se on oikein mukavaa seutua! Paljon hyviä muistoja  ; )vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg
Mitä opittavaa suomalaisilla olisi mielestäsi ruotsalaisilta ? Entä päinvastoin ?

Ei maksa mitään olla ystävällinen.
Suomalaiset, erityisesti suomalaiset miehet, itkevät enemmän ja avoimemmin kuin ruotsalaiset miehet. Minusta ruotsalaiset voisivat näyttää tunteitaan yhtä rohkeasti kuin suomalaiset.Onko Tapsa mustasukkaista sorttia yleensä ?
Pitkän kokemukseni perusteella vastaisin ehdottoman kielteisesti. Otin asian puheeksi hänen kanssaan, jolloin hän sanoi "joo, erittäin mustasukkainen." Luulen, että hän pilaili. En ole varma. En ota aina selvää hänestä.


Onko sinulla muita sisarruksia, kuin veli ?
Ei ole.


Käväisin Madeleinen MySpace sivuila kuuntelemassa hänen
laulunäytteitään. Hänellä on hieno äänimateriaali ja  on hyvin lahjakas
tyttö. Hyvä, että kannustat häntä.
Oletko muuten itse hyvä laulamaan tai osaatko soittaa jotain soitinta?

Lapsena olin innokas laulamaan, kuten lapset yleensäkin. Sitten lopetin laulamisen kokonaan, tulinko niin araksi vai eikä sielu enää soinut, en tiedä. Lasten ollessa pieniä nautin tavattomasti heille laulamisesta. Lauloin joka ilta liudan kappaleita ja luin ääneen satuja. Ne olivat hyviä hetkiä. Mitään instrumenttia en soita.

vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

Hieman tuohon  uuteen "Skandaalin käryä" kirjasi julkkis aiheeseen
liittyen, kysyisin sellaista , että  satuitko koskaan itse  näkemään
Taunoa Paloa tai Tapio Rautavaaraa livenä missään ?   Edesmenneistä
julkkiksista juuri  he ovat sellaisia jotka itse olisin halunnut joskus
livenä tavata. (Tapani on mielestäni muuten tämänpäivän
miesjulkkisistamme yksi niistä harvoista, jossa on hieman
samankaltaista karismaa ja  konstailematonta maskuliinisuutta, kuin
Tauno Palossa ja Tapio Rautavaarassa.)

        Tauno Palon näin kerran pikkutyttönä kaupan kassajonossa kaupungilla. Minusta hän näytti valtavan hyvältä! Rautavaaraa en ole koskaan nähnyt livenä edes ohimennen. Katsoessaan hänen kuviaan, ja varsinkin nuoruudenkuviaan, tuntuu, että siinä on mies johon väistämättä rakastuisi! Miten kukaan nainen olisi voinut olla rakstumatta häneen? Hänen karismansa näytti olevan sitä laatua, että alkaisi tärisyttää jos pääsisi häntä 50 metriä lähemmäksi. Tapani on tavannut Rautavaaran. Kerron joskus siitä tapaamisesta. Se oli nimittäin aika liikuttava.Oliko Edvard ja Madeleine pieninä kovia nahistelemaan keskenään ?

        Välillä he tietysti nahistelivat, mutta kaiken kaikkiaan he ovat aina tulleet ilahduttavan hyvin toimeen. Edvardilla oli heti Matskun syntymästä lähtien erittäin kultainen asenne pikkusiskoonsa, ja hänellä on ihan pikkupojasta lähtien ollut kyky saada Matskun nauramaan. Toisaalta Matsku on muutenkin sellaista nauravaa sorttia, ja hänellä on ihana lahja saada muutkin hyvälle tuulelle.


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg


Onko näyttelijä Andreas af Enehjelm sinulle jotain sukua ? Jos on
niin tiedätkö, että näytteleekö hän vielä nykyään ?

Andreas, jonka sukunimi muuten kirjoitetaan i:llä, eli af Enehielm, on niin kaukaa sukua, että ensimmäinen yhteinen esi-isämme eli 1700-luvulla! Olen tavannut Andreaksen ohimennen vain kerran, enkä näin ollen oikeastaan tunne häntä. Hänen äitinsä, näyttelijä ja taidemaalari Cris af Enehielmin olen tavannut useita kertoja, ja hän on paitsi mukava myös erittäin monilahjakas ja aikaansaava ihminen.  Olen aika varma siitä, että tulemme vielä näkemään Andreaksen näyttämöllä ja elokuvissakin.Luin lehdestä, että  kirjailija Arto Paasilinna oli koheltanut
länsiväylällä ja siellä Westendissä päin ( mistä lie johtunut hänen
kolarointinsa) Asuuko Arto Paasilinna Westendissä ?

Juu, kyllä Arto Paasilinna asuu näillä samoilla nurkilla, kuten moni muukin nk. julkkis. Tosin kuljen yleensä niin omissa ajatuksissani, etten välttämättä edes huomaa heitä. Kirsti Paakkanen suhahtelee usein ohi mustalla Juguaarillaan. Myös Jukka Puotilaa näkee aina silloin tällöin.
Onko Tapanilla tänävuonna ollenkaan ns. tavallista joulukonserttia,
jossain kirkossa tms. kun katsoin tuolta hänen kotisivujensa
keikkakalenterista, että  lähes kaikki joulukuun keikat ovat
yksityistilaisuuksia ? ( Sopii aika hyvin heinäkuussa kysellä
joulukonserteista ;-)

Konserttiasioissa on aina hyvä olla varhain liikkeellä. Otan asian puheeksi Tapanin kanssa. Toivottavasti hänellä olisi ihan tavallisiakin joulukonsertteja, koska näissä on kieltämättä erikoisen hyvä lataus.Tapanihan esiintyi muutama vuosi sitten parissa konsertissa yhdessä
Dannyn ja Markku Aron kanssa. Onko Tapsa jutellut, että kiinnostaisiko
häntä joskus esiintyä esim. jollain kiertueella yhdessä joidenkin
muidenkin suomalaisten artistien kanssa ? Jos niin keiden/kenen ?

Itse asiassa ehdotin hänelle muutama vuosi sitten kovastikin, että hän tekisi yhteiskiertueen Kari Tapion ja Reijo Taipaleen kanssa. Siinä olisi suomalaismiesten yhdistettyä voimaa! Nythän Kari Tapio jo piti kiertueen Paula Koivuniemen kanssa. Pitäisiköhän minun ottaa asia uudelleen puheeksi ?!?


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg


Miten sun vanhenpasi suhtautuivat siihen, kun aloit seurustelemaan Tapanin kanssa, joka jo silloin oli tunnettu laulaja ?
Isäni suhtautui hyvin ja kunnioittavasti Tapaniin, ja tykkäsi keskustella tämän kanssa musiikista. Isälläni ei tainnut olla ketään omassa tuttavapiirissään jonka kanssa käydä tämäntapaisia keskusteluja.
Äitini suhtautuminen oli puolestaan kielteinen, mistä kieltämättä koitui minulle murhetta ja myös häiritsi Tapanin ja minun kanssakäymistä. Äidistäni Tapani oli minulle ensinnäkin aivan liian vanha mies, olihan tämä jo 31-vuotias. Hän piti myös huonona asiana sitä, että Tapani, jolla oli tuossa vaiheessa 5-vuotias poika liehetteli nuoria tyttöjä sen sijaan että keskittyisi kaiken keikkailunsa ohessa lapseensa kun kerran tällainen oli tullut hankittua.Kun olet Tapsan kanssa esim. jossain ravintolassa , niin  tuleeko siihen usein joku  pyytämään nimmaria, ottamaan valokuvaa tms. Vai saatteko syödä rauhassa ?   (  Mulla on sellaineen käsitys, että suomalaiset eivät taida niin kovin tungettelevia olla. Enemmän ehkä se on  sitten vaan sellaista salavihkaa vahtaamista , kun jotain julkisuudenhenkilöitä jossain näkee ).

Olet täysin oikessa siinä, etteivät suomalaiset ole kovin tungettelevia. Ja silloin kun he tulevat pyytämään nimmaria, he tekevät sen hyvin nätisti ja kohteliaasti. Tilanne olisi tietysti täysin toinen jos ympärillä olisi humalaisia. Mutta sellaisissa paikoissahan Tapani ei liiku.
Se, että katsotaan vähän pidempään nähdessään tutun kasvon on täysin luonnollista ja inhimmillistä. Onhan julkkiskulttuuri kieltämättä tuonut mukanaan erikoisen asetelman: ympärillä on ihmisiä, jotka sinä tunnet, mutta jotka eivät tunne sinua.
Kuuntelin Matskun My Space- sivuilta häneen lauluaan. Hienon kuuloista!  Onko Matsku keskittynyt laulamaan pääasiassa Englanniksi, vai laulaako hän muillakin kielillä, eli esim. Suomeksi ja Ruotsiksi

Voi kuinka kiva kuulla, että kehut Matskun laulua! Kerro sen hänelle heti. Yritän itsekin sparrata häntä koska hän on niin kovin, kovin itsekriittinen. Jostain syystä hän tykkää laulaa englanniksi. Olen kyllä ehdottanut hänelle, että hän laulaisi joskus myös suomeksi ja ruotsiksi. 
Minkälainen Tapani on suuttuessaan? Huutaako vai mököttääkö ?
Huutaa. Mutta kyllä hänessä asuu pieni mököttäjäkin.
Jostain lehdestä luin keväällä(?), että Tapanilla olisi suunnitelmissa tulevaisuudessa tehdä myös jotain akustisia/konsertteja keikkoja myös, jossa laulaisi ainakin jotain Tony Edelmanin ( eli Samuli Edelmanin isän ) tekemiä lauluja. Pitääkö paikkansa, vai olenko nähnyt unta ?

Et ole nähnyt unta : )
Tonyn kanssa on ollut useita kertoja puhetta yhteisistä konserteista. Jotenkin ne ovat väin jääneet pitämättä. Tapanihan esittää toki usein Tonyn säveltämiä kappaleita konserteissaan.
 

vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg


"Koska olet kirjoittanut kirjan Armi Kuuselasta ja suomalaisesta missi-instituutiosta, niin olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteesi siitä, että kuka on mielestäsi kaikkien aikojen kaunein Miss Suomi ?


Kaikkien aikojen kaunein missi? Saanko mainita useita? Ainakin EsterToivonen. Toisaalta Esterin kanssa samassa kisassa kilpaillut Regina Linnanheimo oli aivan mielttömän upean näköinen hänkin. Regina tuli kilpailussa toiseksi. ANNA-LIISA LEPPÄNEN on ehdottomasti mainitsemisen arvoinen. Armi Kuuselahan ei ollut koskaan Miss Suomi, siksi häntä ei kai voi laskea mukaan. Muuten kyllä mainitsisin hänetkin. Tietenkin. Yvonne de Bruyn on myös aina ollut suuren luokan kaunotar, ja sen lisäksi vielä MAHDOTTOMAN MUKAVA IHMINEN. Lenita Airisto ei missinä ollut kovin hääppösen näköinen, mutta kaunistui kovasti jälkeenpäin. Marita Lindahl oli kaunis kuin pieni peura. Tarja Nurmi oli kieltämättä näyttävä kaunotar, hänkin. Myös Virpi Miettinen oli erittäin kaunis, vaikka look myöhemmin muuttuikin aika hurjaksi. Satu Östring – tottakai, vaikkakin kovin kylmän oloinen. Leena Brusiinissa oli jotain hyvin upeaa.
Anne Pohtamolla oli erittäin kaunis ulkonäkö, mutta en pidä valitettavasti ollenkaan hänen persoonastaan. Ex-mississämme on jotain niin hyytävän epäaitoa, näyteltyä, tekopyhää. Hän on ilmeisesti aina halunnut olla, ellei pilvessä niin ainakin pilven reunalla, jossa istuu esittämässä yli-ihmistä.  (Sori, Annen fanit, en halua loukata ketään, ja saatte kernaasti esittää vastalauseen jos siltä tuntuu. ) Vuoden 1979 kisoissa kolmanneksi tullut Käthe Nyberg oli erittäin kaunis, mutta ei ollut Miss Suomi.
Tarja Smura kuuluu myös kaikkien aikojen kauneimpiin misseihin. Jäiköhän joku mainitsematta? Viime vuoden Noora Hautakangas on myös upea, persoonallinen kaunotar. Vielä tuli eräs missi mieleen, nimittäin Petra von Hellens. Häntä ei silti, kumma kyllä, valittu Miss Suomeksi, eikä edes Miss Uni-kisojen kärkikolmikkoon, vaikka hän olisi kyllä tänne kuulunut. Ei tainnut Suomi oli sinä vuonna huudossa.


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg


Kerroit sivuillasi jossain kohtaa, että päätit lopettaa mallin hommat parikymppisenä. Oletko koskaan katunut sitä, kun lopetit malliurasi jo niin nuorena?

– Joo tavallaan kyllä olen. Päätökseeni vaikutti osittain ajan henki, joka oli aika tunkkainen 80-luvulla. Ilmapiirissä oli sellaista jälkivasemmistolaista nuhruisuutta ja tekoviisautta. Mallina työskentelinen merkitsi automaattisesti, että olet tyhmä, pinnallinen, moraaliton, huono...jne jne. Siinä eivät selittelyt auttaneet. Tähän on vielä lisättävä se, että podin parikymppisenä aika rajua maailmantuskaa. Yritin kovasti etsiä elämän totuutta, tai edes jotenkin ymmärtää miksi maailma on ja miksi ihmisissä on niin paljon pahuutta.
....Anteeksi, M, ettei vastaukseni ollut yhtä selkeä kuin mitä olisit ehkä toivonut. Mutta joo, kyllä minua pikkaisen kaduttaa, etten suhtautunut vakavammin mallintyöhön.
Suunnittelitko tuolloin nuorempana koskaan osallistuvasi Miss Suomi-kisoihin ?
– Ei, sitä en harkinnut hetkeäkään. Tavallaan kyllä ihailin tyttöjä, jotka KEHTASIVAT osallistua kisaan. Itse en olisi kehdannut. En ikinä.Kuka teidän perheessä on kovin kiroamaan ?  ( meidän perheessä olen minä .. jos se nyt on joku ylpeilyn aihe ; ) )
       – Minä kyllä käytän voimasanoja aina tarpeen tullessa, ja joskus sitä tarvetta on enemmän kuin lääkäri määrää. Tapani VÄITTÄÄ, ettei kiroile, mutta KYLLÄ kiroilee hänkin.Polttaako Tapani tupakkia ? Poltatko itse  ?
        – Tapani polttaa iltaisin terassilla tupakan tai kaksi. Itse olin aiemmin satunnaispolttaja, nykyään tulen pahoinvointiseksi tupakansavusta.
vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgKuka olisi sellainen  edesmennyt tai nykyajan kiinnostava  ulkomaalainen julkisuudenhenkilö, jota olisit
halunnut/haluaisit haastatella livenä esim. lehtijuttua tai  vaikka kirjaa varten ?

Jeesuksen Maria-äitiä. Josif Stahlinin vainoamia henkilöitä. (Näitähän oli kymmeniä miljoonia...)
Mihin maahan ET matkustaisi, vaikka ilmaiseksi pääsisit ? Miksi et ?

Voisin kyllä matkustaa mihin maahan tahansa. Aikoinaan kavahdin Neuvostoliittoa ja itäeurooppalaisia kommunistidiktatuureja. Hirmuvallan jäljet näkyvät niissä valitettavasti  edelleenkin, ja tulevat ikävä kyllä näkymään vielä pitkään. Afrikan sotatantereille ei ole mitään hinkua, paitsi jos avautuisi mahdollisuus tehdä siellä jotain hyvää ja hyödyllistä.
Saako Matsku Tapanilta neuvoja ja vinkkejä laulamiseen liittyen (esim. laulutekniikasta ) ? Entä mitä soitinta Edvard bändissään soittaa, vai onko hän laulusolisti ?

       – Kyllä Matsku aina silloin tällöin kyselee Tapanilta laulutekniikasta, mutta Tapani ei oikein ole opettajatyyppiä, jos ymmärrät mitä tarkoitan. Matskulla on myös ollut hyviä keskusteluja laulutekniikasta ystävämme oopperalaulaja Hannu Jurmun kanssa. Edvard soittaa kitaraa. Toivoisin, että hän joskus taas laulaisi. En ole kuullut hänen lauluaan seitsemään vuoteen.  


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg
Minkätyylisestä huumorista pidät eniten  ?
      – Oivallisesta. Tilannekomiikasta. Matsku on meidän perheen varsinainen huumorin viljelijä. Missä Matsku, siellä mieli korkealla!
En malta liittää pari ruotsalaista humoristista videosajtia. Pääosassa on näyttelijä Björn Gustavsson, eli "Benjamin", joka testaa näyttelemistä ja laulamista. Huumorihan on yleensä kulttuurisidonnaista, eli saattaa olla, etteivät nämä kolahda. Tsekatkaa!


Benjamin kokeilee näyttelemistä:

www.youtube.com/watch?v=3EFrFMWYtpM&feature=related

Benjamin kokeilee laulamista:
www.youtube.com/watch?v=R7l7neEmEMkvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgTapani ei miltään ns." viinamäen mieheltä " lainkaan vaikuta, mutta jos/kun  hän on joskus humalassa, niin minkälainen hän on silloin ? Onko hän puheliaampi, vai hiljaisempi, kuin normaalisti ?

Tapanista tulee aivan fantastinen muutaman lasin jälkeen! Takakireys haihtuu, hänestä tulee rento ja hauska. Olenkin ehkä ainoa nainen Suomessa, joka harmittelee, ettei mies juo enemmän!


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg


Tapanilla on on usein mainioita ja humoristisia välispiikkejä erityisesti konserteissaan. Suunnitteleeko ja harjoitteleeko hän niitä etukäteen, vai pälkähtääkö ne hänen päähänsä  ennalta miettimättä ?

Tapani ei ollenkaan suunnittele niitä, vaan hän keksii aina juttunsa itse tilanteessa. Se vaatii valtavasti herkkyyttä, oivallusta ja rohkeutta. Tapanin kyky ja taito hallita tilanteita ja tapahtumia välispiikeillään on kieltämättä ilmiömäinen.
Mihin aikaan Tapsa aina oikein silloin herää kun hänellä on ollut illalla keikka ? Entäs, koska hän herää niinä päivinä, kun ei ole ollut keikkaa ?
       
– Tapani nousee yleensä vasta  iltapäivällä, ellei ole erityistä syytä herätä aiemmin.
Oletko yleensä silloin vielä hereillä, kun Tapsa tulee yöllä keikalta kotiin ?
Aika usein olen. Tänäkin aamunan olin edelleen hereillä Tapanin palatessa Turusta.Jos on tullut jotain riitaa, niin kumpi tekee sovinnon nopeammin
sinä vai Tapani ?
Mielenkiintoinen kysymys. En ole tullut ajatelleeksi. Sovinto tulee ilmeisesti itsestään. Muisti on lyhyt.
Kumpi unohtaa helpommin merkkipäivät ?
Olemme molemmat tässä suhteessa yhtä toivottomia.


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg


Mielestäsi kolme tärkeintä asiaa/elämänohjetta, jotka olet
lapsillesi tähän mennessä opettanut ?

Ettei heidän arvonsa ole saavutuksista kiinni. Ettei elämässä pidä hirveästi pingottaa. Käyttäydy muita kohtaan niin kuin haluat muiden käyttäytyvän sinua kohtaan.


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg


Millaisia ihmisiä et voi sietää ?
Ihmisiä, jotka ovat pahoja eläimiä ja lapsia kohtaan.Mikä olet horoskooppimerkiltäsi ? Entä Tapani, Madeleine ja Edvard?
Minä olen leijona. Tapani on kalat, Madeleine on härkä (myöhästyi 20 min oinaan merkistä) ja Edvard on skorpioni.Sinulta on ilmestynyt jo muutama kirja. Saatko yleensä helposti
inspiraation kirjan kirjoittamiseen, eli onko sinun helppo keksiä
aiheita joista kirjoitat ?
Minun on erittäin helppo keksiä aiheita. Voisin ladata kiinnostavia aiheita vaikka liukuhuhnatahtiin, jon on tarvis. Toteuttamistyö on sitten jo toinen juttu.
Onko Tapani perfektionisti ?
Kyllä hän ammatissaan pyrkii hyvään tulokseen. Ei hän muuten mitään perfektionismia vaadi. Tuskin hän siinä tapauksessa meikäläistäkään kelpuuttaisi viereensä ; )


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg


Miten/missä/ milloin tapasit Tapanin kanssa ensinmäisen kerran ?

70-luvun lopulla Fazerin levykaupassa Aleksanterinkadulla Helsingissä. Tapani oli nuorison ykkösartisteja – kyllä, tällainenkin vaihe on ollut olemassa– , eikä mikään ihme. Hän oli loistava laulaja ja esiintyjä, ja MIELETTÖMÄN SEKSIKÄS! Emme sillä kertaa varsinaisesti tutustuneet, mutta aika pian sen jälkeen.

Luetko Iltalehdestä yleensä Matti-Esko Hytösen kirjoittamia kolumneja, jos niin mitä mieltä niistä olet ?

Kyllä mä ne yleensä silmäilen läpi. Luin säännöllisesti Hytösen kolumneja jo Hesarin aikaan. Ennen Iltalehteä hän oli nimittäin Helsingin Sanomien sunnuntaikolumnisti, ja silloin hänen kirjoituksensa tuntuivat erittäin raikkailta. Pidin myös hänen muistelmistaan, jotka hän julkaisi n. 8 vuotta sitten.


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

Onko Madeleinen luokalla muita suomalaisia opiskelijoita ?

Ei ole muita suomalaissyntyisiä oppilaita luokalla, paitsi eräs Tapio, joka on syntynyt Tukholmassa mutta jonka vanhemmat ovat , kuten nimestä arvaa, suomalaisia. Ruotsalaiset ääntävät hänen nimensä niin, että se kuulostaa "Tappiolta."  Matsku kysyikin Tapiolta ensimmäisenä koulupäivänä, että haluuko tämä että hän sanoo "Tapio" vai "Tappio". Kutsumanimi on useimmiten "Tappe".


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg


Osallistuuko Tapani kotitöihin ?
Juu, jonkun verran. Puutarhan hän kyllä hoitaa. Tosin hänellä on apunaan loistava puutarhuri ja ystävä nimeltä Auli. Aiemmin meillä kävi Petra, joka oli koko kevään vapaaehtoistyössä Nepalissa.Kumpi on Tapanille mieluisempaa laulettavaa kevytmusiikki , eli iskelmä, tangot, rockit, tms .vai klassisempimusiikki, eli laulelmat ja yms... vai onko kaikki tyylilajit yhtä mieluisia ?
Tapani sanoo, ettei lajilla ole väliä kunhan musiikki on hyvää.
Kun olet Tapanin kanssa ollut jo kolme kertaa presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlissa, niin millaista niissä juhlissa on ollut ? Muistaakseni olette olleet kutsuvieraina , sekä Koiviston, Ahtisaaren, että Halosen virkakauden aikana. Onko tunnelma näiden eri presidenttien isännöimissä/emännöimissä juhlissa jotenkin poikennut toisistaan ?

Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlissa on joka kerta ollut yllättävän rento ilmapiiri. Tuntuu jopa, että ylioppilasjuhlat, häät ja riparit ovat usein jäykempiä kuin pressanlinnan kutsut! Viesti on mielestäni tämä: missään tilaisuudessa ei tarvi jännittää!vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg


Miten monta vuotta olette muuten asuneet Westendissä ?
Westendissä olemme asuneet tammikuusta 1993. Ensimmäinen puolitoista vuotta meillä oli samanaikaisesti Röylän talo, koska Tapani ei raaskinut luopua siitä. Silloinen Westendin asuntomme oli suhteellisen pieni ja Tapani oli sitä mieltä, että asuisimme osittain myös Röylässä. Mutta eihän se niin mennyt. Olimme aina vain Westendissä, koska täällä oli kaikki palvelut lähellä ja lapsilla samanikäisiä kavereita. Myimme Röylän talon pois ja muutimme tilavampaan asuntoon Westendissä. Tässä vaiheessa Tapani oli jo täysin lumoutunut Westendin luonnonkauneudesta lukuisine lenkki- ja kävelypolkuineen. Tapanihan innostui ostamaan pienen soutuveneenkin, jolla souteli lähisaarille.

Kirjailijalta täytyy kysyä myös sitä, että kuka on lempikirjailijasi, ja mikä on kaikista paras kirja, jonka olet koskan lukenut ? Mistä se kertoi?

Lempikirjailija, hmm? Tuota täytyy vähän miettiä. Palaan asiaan. Tässä yhteydessä haluan kuitenkin painottaa, etten pidä itseäni oikeana kirjailijana, vaikka olen muutaman kirjan tehnytkin. Amatöörikirjailija voisi olla sopiva titteli. Kehtaako sellaista käyttää?
Mitä ohjelmia Tapsa mieluiten katselee telkkarista?

URHEILUKISOJA! Arvatkaa vaan mitä hän nytkin tekee? No makailee yläkerran sohvalla seuraamassa jalkapallo-ottelua. Talvet ovat toivotonta aikaa koska erilaisia hiihtokilpailuja tulee ihan koko ajan! Miten kukaan JAKSAA katsoa televisiosta hiihtokilpailuja? Se menee yli meikäläisenkin ymmärryksen.
Jalkapallomestaruuskisojen jälkeen seuraa loputon määrä yleisurheilukilpailuja, jotka kaikki on istuttava läpi. Ja sittenhän alkavat OLYMPIALAISET! Uuvuttaa jo pelkkä ajatuskin...


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg


Tiedätkö mistäpäin maailmaa sukujuuresi ovat lähtöisin ? Nimi on sellainen, että tuskin on ihan suomesta alkujaan.

Sukunimeni on peräisin ajalta, jolloin maantieteellinen alue, jota tänä päivänä kutsumme Suomeksi oli Ruotsi. Nykyään tuntuu erikoiselta, että niin on joskus ollut, mutta siihen aikaan ei ollut olemassa ajatustakaan kansakunnasta ja itsenäisestä valtiosta nimeltä Suomi. Kaikki elivät Ruotsin kuninkaan alaisuudessa.

Omat esi-isäni olivat vanhaa tukholmalaista porvaristoa, sukunimi oli Hellenius. Nimi viittaa Kreikkaan, ja olenkin kuullut arvailuja siitä, että Helleniuksilla (nimeä ei pidä sekoittaa suomalaisiin Heleniuksiin, jotka eivät ole lainkaan sukua) olisi ollut kreikkalaisia sukujuuria.
Viimeinen Hellenius-niminen esi-isäni työskenteli Ruotsin kuningas Kustaa kolmannen varainhoitajana, siis eräänlaisena valtiovarainminiserinä. Kiitokseksi Kustaa aateloi hänet ja nimi muuttui af Enehjelmiksi.

Mistä sitten tällainen nimi keksittiin?
af Enehjelm oli vanha ruotsalainen aatelissuku, joka kuitenkin oli kuollut pois 1700-luvun toiselle puoliskolle tultaessa. Ehkä perheeseen syntyi vain tyttäriä  eikä nimi sen vuoksi saanut jatkoa?
Kustaa kolmennen mielestä olisi kuitenkin mukavaa säilyttää nimen olemassaolo, ja siksi hän antoi sen  Helleniukselle. Helleniuksen poika oli nimeltään Carl Gustaf af Enehjelm ja hän muutti Turkuun, joka oli Ruotsin suurimpia kaupunkeja! Sekä hänen että hänen vaimostaan kuvat löytyvät muuten Turun linnan seinältä. Vaimon kuva löytyy myös Suomen historian pikkujättiläinen-kirjasta.

Nimi af Enehjelm on toisin sanoen ruotsalainen ajalta jolloin kaikki suomalaiset olivat ruotsalaisia ; )

Anteeksi pitkä vastaus,  tuppaa olla vähän rönsyilevä, tai oikeastaan hirmu perusteellien tapa kertoa asioista.

vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgMitä lempielokuvia sulla on? Entä ketkäovat suosikkinäyttelijöitsi ?

Lempielokuvia on valtavasti ja koko ajan syntyy uusia suosikkeja!  En ole lainkaan samaa mieltä kuin Aki Kaurismäki, joka lausui nykyisten elokuven olevan pelkkää pop cornin jatketta. Se oli näppärästi mutta täysin virheellisesti sanottu!
Eilen katsoin telkkarista Tom Hanksin tähdittämän Vihreä maili-elokuvan Pidin siitä, kuten itse asiassa kaikista näkemistäni Hanks-elokuvista!
Keväällä katsoin elokuvateatterissa American gangsterin. Loistava pätkä! Myös Idi Aminista kertova leffa oli hyvä. Pidin myös ruotsalaisesta Svarta nejlikan, eli Musta neilikka-nimisestä pätkästä, joka kertoo Chilessä 70-luvun alussa vaikuttaneesta Ruotsin suurlähettiläästä Harald Edelstam, joka omintakaisin keinoin pelasti suuren määrän juntan vainoamia ihmisiä. Hän otti heitä huostaan Ruotsin suurlähetystöön, ja jopa Kuuban lähetystöön ja auttoi heitä pakenemaan maasta.Mitä kieliä osaat ? Jutteletteko Madeleinen kanssa ruotsissa ollessanne toisillenne ruotsiksi vai suomeksi ?

Matskun kanssa puhun pääasiassa ruotsia. Isänsä kanssa Matsku puhuu tietysti suomea. Kielitaitoni on päässyt vuosien varrella pahasti ruostumaan. Englantiakin äännän nykyään aivan surkeasti. Saksan ja ranskan taidot vaatisivat lyhyen virkistyskurssin.Saako Tapani fanipostia ?
Silloin tällöin hänelle saapuu jokunen kirje. Ei kovin paljon kuitenkaan.Tapanin parhaat ja huonoimmat luonteenpiirteet ?
Paras puoli on ehdottomasti huumorintaju. Hyväntuulisena koko mies on parhaimmillaan! Huonotuulisena taas....huh...


Kertooko Tapaniyleensä kotona keikoistaan ja konserteistaan ( eli miten jollain tanssikeikalla tai konsertissa meni) ?
Kyllä hän kysyttäessä kertoo. Kaiken kaikkiaan Tapani ei ole hirveän puhelias. Nuorempana hän oli kävi usein vähän ylikierroksilla ja silloin tulvi sitä puhettakin. – Nykyäänhän puhe on harkittua ja samalla erittäin oivallista. Tapani keskustelee paljon, paljon paremmin tuttavien ja ystävien kesken kuin lehti-ihmisille, jotka aina saavat hänet vähän hermostumaan. Myöskään televisossa Tapani ei vlttämättä ole parhaimmillaan. Hän ei ilmeisesti tunne oloaan kovin mukavaksi. Poikkeuksiakin on. Aamu-tv:n Lauri Karhuvaaran vieraana Tapani viihtyy, ja se myös näkyy ja kuuluu!


Osaako Tapani tanssia ?

Hmm....nojaaMikä on Tapanin tähänmennessä laulamista lauluista suosikkisi?

Hmmm, nyt pistit vaikean. Luettelen sitä mukaan kun tulevat mieleen...Anna mun jäädä sun luo-kappaleella on oma tärkeä paikkansa koska se kuvaa aika hyvin tilannettamme vuonna 1989...takana oli paljon kriisejä. Vaikka Tapani onkin monella tavalla äärettömän herttainen ihminen, ei ollut aina kovin helppoa seurustella hänen kanssaan 80-luvulla. Menin aika myttyyn ja yritin tosissani irtaantua hänestä, mutta eihän se onnistunut. Ja hyvä niin.

Hopeinen kuu on myös ehdottomia suosikkeja. Tapani vetää sen niin verevästi, että siinä kalpenee mestari-Olankin versio. Uskallan sanoa tämän vaikka joku saattaa haukkua jääviksi. Tuhon tietä kuljen on myös toinen, suorastaan järkyttävän verevä veto Tapanilta. Betonimylläri-levy on täynnä hyviä kappaleita. Harmittaa vähän, että Tapani levytti ne ennenkuin oli vimpan päälle ajanut ne sisään. Ainakin tuntuu siltä, että hän esittää ne vielä vahvemmin konserteissa. Mutta onhan levykin silti huippu!!

Kuljen taas kotiinpäin. Siinäkin on jotain sykähdyttävää. Muistan sen olleen myös elokuvaohjaaja Mikko Niskasen lemppari. Mieleeni tulee eräs juhannuksemme Mikon legendaarisessa Käpykolossa. Siinä oli magiaa. Mikko pyysi simät punaisena Tapania laulamaan Kuljen taas kotiinpäin. Sitten hän tietysti itsekin yhtyi lauluun. Se oli upea hetki.
.....On muutamia erkoisen hyviä kappaleita, joiden nimeä en nyt juuri muista. Palaan asiaan. Muistuttakaa mua! : )

Kuka on Matskun(Madeleinen) idoli naispuolisista kotimaisista ja/tai ulkolaisista laulajista ?

Matskulla ei ole varsinaista kotimaista idolia, mutta Maija Vilkkumaasta hän pitää paljon. Ulkomaisia on sitäkin enemmän: Mariah Carey, Whitney Houston, Leona Lewis, Christina Aguilera...Blogissasi kerroit, että Tapanista kirjoittamasi kirja ilmestyy sitten kun se on valmis, mutta sen verran kuitenkin utelisin, jotta osaatko sanoa, että ilmestyykö se vielä tänävuonna ?

Huiui...tulee huono omatunto. Tunnen itseni todella huonoksi todetessani, että olen ollut vähän lukossa koko hankkeen kanssa viime aikoina. Kuten kerroin kirjoitin sitä hullun lailla vuoden verran, haastattelin ainakin sata ihmistä...ja lopputulos oli täysin puiseva koska jääväsin itseni kokonaan pois sisällöstä yrittäen pitää tekstin kliinisen objektiivisena. Ja sitten totesin, että kaikki  tuo työ on ollut turhaa. Kokonaan uusi kirja on tehtävä. Kokonaan uudella tavalla ja toisella asenteella. Edessä oleva työmäärä melkein pyörryttää tiedostaessani miten paljon olen tehnyt työtä turhaan. ja vielä kaiken lisäksi helvetillisiä selkä- ja niskakipuja ja tästä johtuvaa päänsärkyä podeten.
Ehkä minuun iskee jokin ihmeellinen piristyskohtaus. Silloin ei tiedä, mitä tässä vielä tapahtuu, ja milloin...Nyt kun olet olet ollut siellä Ruotsissa jo jonkun aikaa ja Tapani on täällä Suomessa, niin soitteletteko toisillenne ihan päivittäin?
Viihtyykö Tapani yleensä muuten vapaa-aikanaan hyvin omissaoloissaan, vai kaipaako hälinää ympärilleen?

Mitä harrastuksia sinulla on ? Entä Tapanilla sekä Matskulla ja Eetulla ?Emme ole Tapanin kanssa soitelleet ihan päivittäin, emmekä aina edes joka toinen päivä. Ennen vanhaa juttelimme kyllä ihan joka päivä, oikeastaan koko 80- ja 90-luvun. Enää emme ole niin vastarakastuneita ; )  Tänä iltana tulen tosin puhumaan hänen kanssaan. Tapani oli itse asiassa yrittänytkin soittaa päivällä, jolloin olin Matskun ja Mathiaksen kanssa Kungsträdgårdenissa, jossa on ravintolafestivaali. Mukana on 27 Tukholman ravintolaa, joiden kojuista voi ostaa pikkuannoksia. Ihmisiä oli tietysti valtavasti. Muutenkin kaupungilla on riittänyt hälinää koska lukion kolmasluokkalaisilla on ollut "penkkariajot" tällä viikolla, ja itse asiassa jo viime viikolla. Kouluilla ei ole penkkarit kaikilla samana päivänä kuten meillä, vaan eri kouluilla on eri päivät.
...Nyt taisinkin siirtyä aivan muihin aiheisiin : D

Joo, kyllä Tapani viihtyy aina hämmästyttävän pitkään omissa oloissaan. Liikuntaa hän silti kaipaa ja silloin hän usein soittaa joko Hannu Jurmulle, Minna Pentille tai Pekka Hjeltille ja ehdottaa sulkista (sulkapalloa). Hän myös käy päivittäin juttelemassa vierusnaapurimme Roland Freundin kanssa, joka istuu aina kesäisin pienellä terassillaan. Rolle on 84-vuotias ja mainio persoonallisuus. Westendin taloonsa hän muutti jo 50-luvulla.

Meikäläisen harrastukset ovat lähinnä elokuvat, tietokirjat, kävely, ja valokuvaaminen. Nykyään bloggailuakin kai voi sanoa harrastukseksi.

Eetun harrastukset ovat lähinnä musiikki ja elokuvat. Hän treenailee autotallissamme bändinsä kanssa ja tekee biisejä. Itse en ole vielä kuullut hänen omia kappaleitaan, mutta Matskun mukaan ne ovat hyvät.
Musiikki on myös Matskulle elämän tärkeimpiä asioita. Matsku myös kirjoittaa paljon, niin lauluja kuin pieniä kertomuksiakin.Olet monessa maassa matkustellut, mikä niistä maista/kaupungeista on ollut kaikista mieluisin ja mieleenjäävin ? Onko jotain sellaista maata, jossa et ole vielä ollut, mutta johon haluaisit matkustaa ?

Suomalaisten kesäkaupunkien ohessa pidän Tukholmasta ja New Yorkista. Pidän yleensäkin kaupungeista. Itse asiassa en ole matkustellut kovinkaan paljon, loppujen lopuksi. Moni suomalainenhan käy joka vuosi etelässä, usein kahdestikin vuodessa. Nykyään on tullut vähän ristiriitanen olo matkustamisesta tiedostaessani miten paljon varsinkin lentäminen saastuttaa ilmakehää. Junailu on ymmärtääkseni ympäristöystävällisin tapa matkustaa, ja siksi toivonkin, että junailua kehitettäisiin ja lisättäisiin edelleen.
New Yorkiin ei silti taida vielä pitkiin aikoihin päästä junalla...
Uskon tosin, että ihminen vielä joskus kehittää vähemmän saastuttavan lentämisen muodon. Ehkä zeppelinejä pitäisi kehittää edelleen?Onko Matsku ja/tai Edvard sunnitellut osallistuvansa koskaan Idols-kilpailuihin ?

Eivät ole. Eetu (Edvard) ei edes seuraa koko kilpailua. Matsku kyllä katsoo mielellään ohjelmaa, mutta ei ole ollut harkinnassa osallistua siihen.Laulaako Tapani kotioloissa vapaa-aikanaan paljon ?
Tapani täräyttää laulun ollessaan joskus erikoisen hyvällä tuulella, ei hän muuten kotona lauleskele. Toisaalta hän kyllä laulaa mielellään silloin kun meillä on käymässä  laulajaystäviä kuten Hannu Jurmu. Tapani ja Hannu keskustelevat aina vilkkaasti musiikista ja testaavat silloin tällöin laulamisen eri tekniikoita. Hannu usein säestää siinä samalla flyygelillä. Hänhän on myös taitava pianisti (ja muutenkin huippukiva kaveri!)Onko Tapsalta tulossa uutta pitkäsoitto albumia lähiaikoina ?
Tapani on käynyt muutaman kerran viime aikoina studiossa nauhoittamassa lauluja. Syksyllä on näillä näkymin tulossa levy : )


vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg

Onko teillä lemmikkieläintä/eläimiä ?

Tällä hetkellä meillä on enää vain Make-koira koska kääpiökanimme Muffe kuoli viikko sitten. Hassua, että pienen kanin poismenosta voi tulla niin haikea olo. Muffe oli Make-koiran bestis. Moni vieraamme ihmetteli nähdessään miten koira ja kani leikkivät keskenään. Muffe-kani oli aivan hulluna koiraamme! Ja Make käsitteli sitä aina yhtä nätisti. Muffe eli sentään seitsemän ja puoli vuotta. Jopa Tapani oli murheissaan kanin kuolemasta. Hän löysi muutama päivä sitten sen papanoita terassiltamme ja kysyi, pitäiskö niitten antaa olla siinä, ikäänkuin muistona Muffesta.
Aikaisemmin meillä on ollut gerbiilejä ja kääpiöhamsteri nimeltä Lotta.

vihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpgvihreäpallo.jpg